Főoldal / Gyereknevelés / Ezért se verd a gyereket!

Ezért se verd a gyereket!

Civilizált társadalmakban nem illik verni a gyereket, de hallottunk már olyat, hogy mégis „eljár” néha egy-egy szülő keze. Illik vagy nem illik, törvényes vagy törvénytelen, érdemes tudni, hogy milyen károkat okoz a verés!

A legnagyobb kárt a gyerek szenvedi, de nézzük először, mit okoz ezzel a szülő magának. Lesz valamennyi lelkifurdalása, amit saját magának a gyerek bántalmazásával okoz, és biztosan csökken a saját jóságába vetett bizalma.

Ha a szülő kezet emel a gyerekre, akkor nyilvánvalóan tehetetlen volt abban a pillanatban, mivel normálisan valami értelmes megoldást talált volna abban a helyzetben. Ez azonban nem menti fel őt, és megfigyelhető, hogy majdnem ugyanolyan zaklatott lesz, mint a gyerek, akit bántott. Ez a lelki bántalmazás estére is igaz.

Sokszor hallunk olyat, hogy engem is elfenekelt gyerekkoromban apám néhányszor, mégis felnőttem. Aki ilyet mond, az sosem mondja el, és általában nem is tudja, hogy milyen hátrányt szenvedett az apja „megoldásai” miatt. Talán egészen másképp, jobban alakult volna a sorsa.

A gyerek, akit gyakran vernek, két irány irány közül választhat. Vagy igyekszik nem szem előtt lenni, hogy minél kevesebbszer tegye ki magát ilyen helyzetnek, vagy ő maga is felvesz valamilyen agresszív viselkedést, mert azt tapasztalja, hogy az győz, aki fizikailag legyűri a másikat.

Sok-sok következménye lesz annak, ha gyerekkel a szülő nem megbeszéli a dolgokat, nem szavakkal bírja őt belátásra, hanem fizikailag kényszeríti, vagy bünteti. A gyerek bántalmazásával még egy szülő sem érte el, hogy a gyereke belásson valamit, hogy így helyes, vagy úgy helytelen. Annyit persze elérhet, hogy a gyerek először visszahúzódik, mert nem akarja magát kitenni verés lehetőségének.

A gyerek, akit vernek, azt a példát tanulja el a szüleitől, hogy akaratát ilyen módon érvényesítheti másokon. Utána csodálkozhat egy apa vagy anya, hogy a gyerekről rossz hírek jönnek az iskolából, de csak saját magukat okolhatják, ha verekedésért megrója a gyereket a tanár vagy az igazgató.

Az a gyerek, akit vernek, az előzőek miatt nem tartja majd fontosnak a gondolatok erejét, nem érvek hangoztatásával, gondolatok megosztásával akarja majd elérni céljait, hanem egyszerű fizikai erővel. Így állandóan problémái lesznek azzal a közösséggel, ahová tartozik, kezdetben az óvodával, iskolával, később pedig a munkahelyen. Ez akár odáig is mehet, hogy felnőttként összetűzésbe kerülhet a rend őreivel és a törvényekkel.

A legnagyobb probléma, amit a gyerek fizikailag elszenved, ha verik, az elsősorban lelki. Akit bántanak, az ezzel azt is tapasztalja, hogy nem szeretik. Mondhatja utána anya vagy apa azt neki, hogy dehogyisnem szereti, az ő tapasztalata más. A szülő utólagos magyarázkodása ezen nem segít.

Az a gyerek, akit vernek, azt tapasztalja, hogy nem tisztelik őt. Ezért ő sem tisztel majd másokat. Talán nem feltétlenül válik ő is verekedőssé, de valószínűleg rosszabbat gondol majd más emberekről, mint ahogyan akkor tekintene rájuk, ha egy békésebb családban nőtt volna fel.

Verik a gyereket? Csökken majd az önbizalma, a tanulásra való saját vágya, és a szellemi értékek tisztelete. Vagy ő is hajlamos lesz a vitáit tettlegességel „rendezni”, vagy fél majd vitázni és szembeszállni másokkal, mert már megtapasztalta, hogyan járt, amikor szembe mert helyezkedni másvalaki véleményével, akaratával.

Az előző sorokban semmi szinte alig esett szó a humánumról, a szeretetről, az emberi értékek tiszteletéről. Nagyon leegyszerűsítve szinte csak azt az egy szeletét emeltük ki a gyerekek bántalmazásának, hogy a gyerek a verés tapasztalata milyen két irányban torzíthatja a gyerek és a belőle váló majdani felnőtt személyiségét.

Jó lenne, ha a szülők maguk nem vernék a gyerekeiket, hanem időt és főként türelmet adva nekik, kommunikációval oldanák meg a nevelésben felmerülő problémákat. Ezen túl, talán még a szomszédokért, vagy akár idegen felnőttek gyerekeiért is kiállhat egy felnőtt, ha azt tapasztalja, hogy az adott szülő nem törődik azzal, hogy mi okoz saját gyereke bántalmazásával.

Még több a gyerekek bántalmazásáról: http://www.gyermekneveles.hu/gyerekveres-miert-nem-mukodik/

Novák Ferenc

társ a nevelésben

Nézd meg ezt is!

Így dobhatod fel a teraszodat a tavaszi hangulathoz!

Mi már alig várjuk, hogy elég jó idő legyen ahhoz, hogy ki lehessen ülni a …