Főoldal / Gyereknevelés / 5 tipp hogyan foglalhatod le a gyerekeket karantén idején

5 tipp hogyan foglalhatod le a gyerekeket karantén idején

Bizony nem könnyű egy, vagy akár több gyerekkel, ha hosszú távon be vagyunk zárva a lakásba. Hiszen a kicsik hamar megunják a helyzetet. Főképp akkor vagy nehéz helyzetben, ha közben neked is dolgoznod kell otthonról. Ezért most összegyűjtöttünk néhány ötletet, amikkel könnyebben lefoglalhatod a gyerekeket.

1. Játékos olvasás

Tedd izgalmassá számukra az olvasást! Ha megtehetitek, tegyétek félre a kötelező olvasmányokat, és mutasd meg nekik játékosan, hogy milyen szórakoztató is lehet az olvasás. Válasszatok ki együtt egy olyan könyvet, ami neki is felkelti az érdeklődését, később pedig elmesélheti, hogy mit olvasott aznap. A testvérek között akár egy kis kvízt is lehet tartani, hogy ki tudja több kérdésre a választ a könyv elolvasása után.

2. Tanulságos mesék

Sokan ellenzik azt, hogy az úgynevezett digitális bébiszitterrel, azaz a TV-vel foglaljuk le a gyereket, pedig ha nem visszük túlzásba, ez is egy jó megoldás. Ugyanis a mesék sokat segíthetnek a gyerekek fejlődésében. Persze nem mindegy, hogy mit engedünk a gyereknek megnézni. Hozd ki ebből is a legtöbbet! Válassz olyan meséket, amiket már ismersz, vagy előre megnézted, és biztos lehetsz benne, hogy valóban a gyerek fejlődését szolgálja a történet. A végén beszéljétek át a cselekményt, értelmezzétek együtt a mesét.

3. Vond be a gyerekeket is!

Ilyenkor a házimunkába is érdemes bevonni a gyerekeket. Főzzetek, takarítsatok együtt játékosan, így neked is van segítséged, és a gyerek sem unatkozik addig.

4. Fejlesztő weboldalak

Ma már az interneten is rengeteg ingyenes fejlesztő weboldalt találsz, ami nemcsak lefoglalja a gyerekeket, de ráadásul közben tanul is. Pl. az okosdoboz.hu oldalon különböző szintek (általános iskola alsó és felső, középiskola), valamint különböző témák alapján válogathattok a játékos feladatok közül. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a gyerek nehogy elkalandozzon az interneten felügyelet nélkül.

5. Használd ki a kreativitását!

Ha a gyerek nyitott a kreatív feladatokra, a festés is egy remek ötlet, ami órákra lefoglalhatja. Viszont ha csak szabadon leülteted festeni, akkor hamar megunhatja. A gyerekek szeretik a kihívásokat, ezért jobban lefoglalja ez a tevékenység, ha adsz neki hozzá egy konkrét feladatot. Határozzatok meg egy témát minden napra, ami alapján festhet, és ha elkészült az alkotás, beszéljétek át, hogy miért azt és miért úgy festette meg.

Reméljük sikerült olyan ötleteket adnunk, amikkel kicsit megkönnyíthetjük egy időre a hétköznapokat!

Nézd meg ezt is!

5+1 tipp, hogy mindig rend legyen a szekrényedben

Egy sietős reggeli készülődés után te sem szívesen nézel be a ruhásszekrényedbe? A nagy rumli …