Főoldal / Házi Praktikák ! / Élelmiszerbiztonság – erre figyelj oda idén húsvétkor!

Élelmiszerbiztonság – erre figyelj oda idén húsvétkor!

A koronavírus járvány miatt megváltoztak mindennapjaink. Biztosan Te is számos új szokást alakítottál ki mostanra, az óvintézkedések betartása érdekében. Nem lesz ez másképp a húsvéti készülődés kapcsán sem. Olvass tovább, és tudd meg milyen élelmiszerbiztonsági lépésekre kell odafigyelned a koronavírus kapcsán!

Vásárláskor

A húsvéti sütés-főzéshez való bevásárlást intézd online ha megteheted, de arra figyelj, hogy meghosszabbodott kiszállítási idővel kell számolnod! Ha mégis személyesen tudsz csak bevásárolni, akkor tervezd meg előre, hogy mire lesz szükséged, írj bevásárlólistát, hogy csökkentsd a boltban eltöltött időt, és az esetleges második, harmadik köröket. A biztonság kedvéért a vásárlás közben hordj maszkot és gumikesztyűt, valamint tartsd meg az 1-2 méter távolságot az emberektől. Lehetőség szerint automata pénztárt használj és bankkártyával fizess.

Az elpakolás szabályai

Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatai szerint fontos, hogy a nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék, ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé. A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni. Csomagolatlan élelmiszert pedig soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira!

Zöldségek, gyümölcsök tisztítása

Most nem lesz elég a zöldségek és gyümölcsök folyóvízzel való átmosása! Azonban tisztítószerekkel sem érintkezhetnek. A legjobb megoldás a szódabikarbónás víz, amibe áztatva hatékonyabban eltávolíthatjuk az esetleges kórokozókat, mint a folyóvízzel. Az áztatás után ne felejtsd el jól leöblíteni!

Húsok elkészítése

A húsoknál csak annyira kell odafigyelni, hogy a folyóvízzel való átmosás után valóban alaposan megfőzzük, megsüssük őket. A hőkezelés során minden kórokozót eltávolíthatunk.

Tojás tisztítása

Az országos tisztifőorvos ajánlása szerint a tojásokat hipós vízben kell áztatni egy 5-10 percig. Ehhez a háztartási hipó 2%-os oldatát javasolják (10 l vízbe 2 dl hipó). Alapos öblítés után pedig nem szabad megtörölni, hanem hagyd, hogy magától száradjon meg. A fertőtlenített tojást tiszta tárolóba kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos! A sonka levében való tojásfőzést pedig idén jobb kihagyni, illetve nyersen semmiképpen ne fogyasszuk!

De nem csupán azokra a tojásokra érvényes ez, amit megeszünk, hanem fontos, hogy a festésre szánt tojásokat is ugyanígy kezeljük!

Nézd meg ezt is!

Nyári könnyű saláták – villámrecept

Nemcsak a strandszezonra való felkészülésben segítenek a saláták nyáron, de a nagy melegben még jobban …