Főoldal / Gyereknevelés / 9 Tanács Kamaszok Szüleinek

9 Tanács Kamaszok Szüleinek

Sok-sok tanácsot kapnak a kisgyerekes családok, pedig kamaszok szüleinek legalább akkora szüksége van a segítségre, mint nekik.

A legtöbb kamaszokat nevelő szülő nagyon meglepődik, hogy milyen nagy változás kezdődik a gyerek viselkedésében 12, 13 éves kor körül. Ez azután tovább folyik pár éven keresztül. Amíg addig a gyerek figyelembe vette a szülő tanácsait, utána már inkább saját korosztálya tagjaira hallgat, őket követi.

Ez a jelenség persze családonként lehet enyhébb vagy erősebb aszerint, hogy amúgy is szoros és jó szülő-gyerek kapcsolatban éltek vagy sem. Sok szülő úgy éli meg a gyerek kamaszkorát, hogy azt hiszi, nem szereti már őt a gyerek. Erről szó sincs, csak már nem úgy és nem olyan mértékben mutatja ki a szeretetét. Másrészt pedig elkezd vonzódni az ellenkező nemhez, és szeretete egy részét odairányítja.

Mi is voltunk tinédzserek. Már zenét szerettünk, mint a szüleink. Általában azok a zenék is durvábbak voltak, mint amit a felnőttek szerettek volna. Nincs ez másként ma sem. Keményebb, felnőtte számára talán érthetetlen zenei stílusok divatosak. Nincs ebben semmi meglepő. Elemezhetnénk tovább, hogy milyen is a kamasz élete, de inkább nézzünk néhány jó tanácsot arra az esetre, ha kamaszokat nevelsz.

Kamasz és kamasz, valamint szülő és szülő között nagy eltérések vannak Ezért ne lepődj meg, ha egy-egy tanácsnak nincs jelentősége a te családodban, mert mondjuk a lánykád mindent megoszt veled, ami vele történik – most még! Tehát a tanácsok közül azokkal foglalkozz, melyek a nálatok lévő gyerek-szülő viszonyhoz jól illenek.

Találkozol majd több olyan tanáccsal is, melyek úgy kezdődnek, hogy „Ne!” Ez nem jelenti azt, hogy mindet rá kellene hagyni a gyerekre. Értelmezd úgy ezeket, hogy azt jelentik, „többnyire ne”! Nézzük tehát a tanácsokat kamaszok szülei számára!

1. Ne érdekeljen minden!

Ez azt jelenti, hogy tarts meg a kérdéseidet a fontos dolgokhoz, mert egy tini nem szívesen oszt meg mindent a szüleivel. Így ha nem mész az idegeire túl sok kérdéssel, akkor szívesebben megáll és beszél neked akár fontos vagy bizalmas dolgokról is.

2. Ne hibáztasd állandóan!

Igen, a kamaszok is elrontanak dolgokat, néha nem tartják be, amit megígértek, sokszor pedig még a tanulmányi eredményük is romolhat az azt megelőző időkhöz képest. Mindezek ellenére jobban teszed, ha nem hánytorgatsz fel neki mindent. Tartogasd az ilyen, a gyerek számára kellemetlen beszélgetést súlyos problémák megbeszélésére. Azokon kívül viszont hagyj rá pár apróságot, vagy ha mégis megemlítesz ilyeneket, akkor ne csinál belőlük nagy drámát, mert a végén még a gyereked csinál nagyobb drámát annál, mint amit el tudsz képzelni.

3. Ne mondogasd neki, hogy lusta!

A tinédzsereknél sokan hiányolják a motivációt. Ezen azonban nem segít, ha gyakran mondogatjuk neki, hogy lusta. Ha mégis ezt ismételgeted, akkor a gyerek úgy érzi majd, hogy meg kell felelnie ennek az elvárásnak, és „be fogja bizonyítani”, hogy ő tényleg tud lusta lenni.

4. Így várj tőle segítséget

Ne azt kérdezd tőle, hogy jön-e segíteni, hanem azt, hogy mikor. A kamaszok nagy része gyakori kommunikációban van kortársaival. Facebook, Twitter és még megannyi egyéb csatorna. A szülő úgy láthatja, hogy a gyerek éppen semmittevő, amikor fekszik az ágyon és hallgat, pedig lehet, hogy éppen beszélnek hozzá, de fülhallgató van rajta.

Hacsak nem nagyon sürgős, hagyd neki, hogy ő döntse el, mikor segít neked. A legjobb, ha előre megkérdezed, hogy ebben vagy abban a dologban, mikor tud a segítségedre lenni. Azután jól is teszed, hogy elvárod, tartsa is be az ígéretét.

5. Ne akard, hogy kitűnő legyen

Azok a diákok, akik ötös tanulók, leginkább saját magukkal szembeni elvárásuk miatt azok. Ezért ne állíts ilyen magas lécet a gyerek elé, ha ő nem arra hajt, hogy kitűnő legyen. Tudakold ki, hogy milyen tantárgyakat szeret, és ha elfogadja a segítségedet, akkor azokban segítsd. Ha nincs ilyen, akkor javasold neki, hogy nézzen ki egy tantárgyat, amiben több fantáziát lát, mint a többiben, és kérd meg, hogy abban az egyben próbáljon eredményesebb lenni. Ennek az az értelme, hogy a gyerek másban összeszedettebb lesz, ha tud fókuszálni egy tantárgyra.

6. Hagyd, hogy szépítkezzen!

Akár lány, akár fiú, ebben a korban nagyobb figyelmet fordítanak a külsejükre, mint korábban. Ne hozd zavarba azzal, hogy szóvá teszed neki, hogy túl sokat van a fürdőszobában vagy a tükör előtt. Ha viszont nem mosakszik rendesen, akkor elmondhatod neki, hogy a spray nem helyettesíti a szappant, és ha nem tisztálkodik rendesen, akkor a barátai a magára fújt illatokon keresztül is érezni fogják a mosdatlanság szagát.

7. Megválogathatod a barátait?

Ha minden barátját csak kritizálnád, akkor magaddal állítanád szembe a tini gyerekedet. Jól teszed, ha nem ellenzed, hogy hozzátok jöjjenek a barátai, mert akkor lesz némi rálátásod a baráti körére. Ne zavard őket, de ha módodban áll, beszélgess is velük. Így ha nagy ritkán úgy látod, hogy rossz útra vinnék őt, akkor lesz módod tapintatosan figyelmeztetni őket vagy a kamasz gyerekedet.

8. Ne erőltesd a szakmát!

Sok kamasznál természetes, hogy semmi elképzelése arról, milyen irányt vegyen továbbtanulásban, és arról sem, hogy milyen szakmája legyen. Ne aggódj emiatt, és ne kérdezgesd erről. Sikeresebb lesz, ha arról kérdezed, hogy mit szeretne elérni, mivel szeretne rendelkezni, milyen életet képzel el magának a jövőben. Ha ezek közül válaszol valamire, akkor már célokat alkot magának.

9. Azért dicsérd

Nincs az a kamasz, akinél ne lenne valami pozitívum, amit megdicsérhetsz. Mivel a tinik sok mindenben ellentmondanak a szüleiknek, ezzel is jelezve különállóságukat, ezért ragadd meg azt az esetleg ritka alkalmat is, amikor egyetértetek valamiben. Ha segít, köszönd meg, de ne feltűnően, mert akkor cikizésnek is veheti. Nagy ritkán még egy kamasz is vágyik arra, hogy szeretgessék a szülei, különösen akkor, amikor saját kortársai csalódást okoznak neki. Vedd észre az efféle helyzetet, és kezeld igen kedvesen az ilyen nehéz időszakaiban.

Ezzel végére is értünk a lehetséges tanácsoknak, hogy mire figyeljünk, ha kamaszt nevelünk a családunkban? Dehogy! Még csak azt sem állítom, hogy az itt felsorolt 9 tanács minden család jelen élethelyzetében a legeslegfontosabb. Igyekeztem azonban úgy összeállítani ezt a felsorolást, hogy te mint szülő, találj benne néhány kapaszkodót a kamasz gyerekeddel való békés együttéléshez. Ne aggódj! Amikor eléri a felnőtt kort, sőt akár már sokkal hamarabb is, amikor már kellő önállósággal rendelkezik, újra éreztetni fogja veled, hogy jó szülő voltál és vagy.

Még több tanács kamaszok neveléséhez:

www.gyerekneveles.hu

Novák Ferenc

társ a nevelésben

Nézd meg ezt is!

Így dobhatod fel a teraszodat a tavaszi hangulathoz!

Mi már alig várjuk, hogy elég jó idő legyen ahhoz, hogy ki lehessen ülni a …