Főoldal / Lakás gondozása / A párás lakás veszélyei

A párás lakás veszélyei

A magas páratartalommal való küzdelem egy komoly, kellemetlen probléma. Ráadásul több kárt okozhat, mint gondolnád. Visszafordíthatatlan, és költséges következményei lehetnek a lakás állapotára, és a bútoraidra nézve.

Árulkodó jelek

A legtöbb otthonban nem áll rendelkezésre a páratartalom mérésére alkalmas eszköz. Ezért most összeszedtük azokat a jeleket, amik mérőeszközök nélkül is segítenek megállapítani, hogy túl magas a páratartalom a lakásodban.

Lecsapódott pára

A szemmel látható páralecsapódásokból egyértelműen következtethetsz arra, hogy túl magas a lakás páratartalma. Hol figyeld? Az ablakok üvegén, és a csöveken, mint pl. a fűtéscső, vagy a fürdőszobában a lefolyócső látható része.

Valami van a levegőben

A lakás levegőjéből is megállapíthatod, ha valami nincsen rendben. Érdemes akkor megfigyelni, amikor belépsz az otthonodba, mert ilyenkor könnyebben észrevehetőek az eltérések, míg ha már egy ideje a lakásban tartózkodsz, hozzászoksz a körülményekhez, és kevésbé érzed. A párás levegő nehéz, és meleg, valamint ha hosszabb távon áll fenn a probléma, akkor dohos, penészes szagokat is észrezhetsz.

Hallható jelek

Ha padlódeszka van a lakásban, akkor hallható jelei is lehetnek a magas páratartalomnak. A fa ugyanis a pára hatására minimálisan, de eldeformálódik, így nyikorogni kezd.

A pára hatása a lakásod állapotára

Az egyik legnagyobb kárt a falakban képes tenni a pára. Először nedves foltok jelennek meg a mennyezeten, és a sarkokban, ahol beszorul a levegő. Ilyenkor a tapéta és a festék is elkezd leválni a falról. Majd idővel a nedves foltok mentén megindul a penészedés, amit ilyenkor már nagyon nehéz kiirtani, hiszen a fal sosem tud teljesen kiszáradni a nedves levegőtől, ami kedvez a már eleve elterjedt penészspóráknak. Így egy végtelen küzdelem indul a penésszel szemben.

A pára hatása a bútoraidra

A pára hatására fából készült bútoraid könnyen tönkremehetnek, elveszíthetik eredeti formáikat és színeiket. A szövetekre, szőnyegekre, és bútorszivacsokra sincs jó hatással a nedvesség, az ilyen bútorok esetében a szövetek vagy szivacsok belsejében ragad a nedvesség, ami nem tud kiszellőzni, így idővel megdohosodhat, bepenészedhet.

Egy ilyen probléma nagyon költséges lehet, kezdve a falak és a padló helyreállításával, és a bútorok cseréjét is beleértve. Figyeld a jeleket, és előzd meg a bajt! Mit tehetsz ellene? Szerencsére ma már rendelkezésedre állnak olyan eszközök, amelyekkel csökkentheted otthonod páratartalmát. A jó szigetelés, és a megfelelő szellőztetés mellett nem árt, ha beszerzel egy páramentesítő készüléket, amely elnyeli a levegő felesleges nedvességtartalmát.

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …