Főoldal / Gyereknevelés / A játék szerepe a gyermek fejlődésében

A játék szerepe a gyermek fejlődésében

Te tudod milyen hihetetlen előnyei vannak a játéknak, a gyermek fejlődése szempontjából? A szülők általában ösztönösen tudják, hogy a játék jó a gyereknek, de ritkán kapcsoljuk össze a tanulással. A kutatások szerint pedig utóbbi két dolog egy és ugyanaz egy gyermek életében. Nemcsak szórakoztató, de elengedhetetlen is!

Gyorsabb tanulás, jobb memória

Egy kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek már csecsemőkorukban játékot adnak a kezébe, magasabb IQ-val rendelkeznek 3 éves korra.

Kreatívabb gondolkodás

A kötetlen játék jó képzelőerőt igényel és fejleszti a kreatív gondolkodásmódot. Rengeteg kutatás során találtak jelentős kapcsolatot a játék és a divergens gondolkodás között, ami elősegíti a kreatív ötleteket azáltal, hogy a folyamat közben a gyerek rengeteg lehetséges megoldást megvizsgál.

Jobb kommunikációs képességek

A játék – különös tekintettel a szerepjátékra – segít a kisiskolásoknak a beszédkészség és a szövegértés fejlesztésében, valamint növeli a szókincset és a nyelvérzéket is.

Nagyobb önkontroll

Az önkontroll elengedhetetlen a kicsik szociális képességeinek és személyiségfejlődésének szempontjából. Azok a gyerekek, akik rendelkeznek a megfelelő önkontrollal jól neveltek, tudnak várni a sorukra, képesek ellenállni a kísértésnek, hogy elragadják a másiktól a kiszemelt játékokat. A rendszeres játék pedig bizonyítottan elősegíti az önkontroll gyakorlását.

Fejlettebb szociális kompetenciák

A játék egy lehetőség a tanulásra, tapasztalásra a szociális interakciókról. A többi gyerekkel való közös játék során megtanulnak együttműködni másokkal, mindezt egy meghatározott szabályrendszeren belül.  A játékos gyerekek könnyebben alkalmazkodnak, és népszerűbbek a társaik körében, mint azok, akik kevesebbet játszanak. Általánosságban véve kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak és empatikusabbak.

Magasabb fokú felkészültség az életre

A mindennapi élet problémáinak utánzása, eljátszása segít a gyerekeknek a maguk módján megbirkózni a gondjaikkal, belső feszültségekkel.  Szintén egy hasznos eszköze annak, hogy a gyerek elpróbálja a leendő társadalmi szerepeit egy számára biztonságos kontextusban.

Végül, de nem utolsó sorban a játék egy tökéletes lehetőség a kapcsolatteremtésre, a kötődés és bizalom kialakítására. Egy gyermek életében a boldog, játékos pillanatok közös eltöltése egyike a legértékesebb ajándéknak, amit adhatunk nekik.

Nézd meg ezt is!

Így dobhatod fel a teraszodat a tavaszi hangulathoz!

Mi már alig várjuk, hogy elég jó idő legyen ahhoz, hogy ki lehessen ülni a …