Főoldal / Lakás gondozása / A magas páratartalom hatásai a szervezetünkre

A magas páratartalom hatásai a szervezetünkre

Neked mi jut eszedbe a magas páratartalomról? A legtöbb embernek csupán a kellemetlen közérzet, hiszen általában nem kötjük össze komoly egészségügyi problémákkal. Pedig súlyos gondokat okozhat!

Gombák és penészspórák

A párás levegő különösen kedvez a gombák és penészspórák elszaporodásának. A hosszú távon párás lakásokban sajnos nagy mennyiségben megtalálhatóak a levegőben, ami a legkülönfélébb betegségeket okozhatják. Belélegezve gyulladásokat, nehéz légzést, fejfájást, és a koncentrációs képesség csökkenését okozhatják.

Vírusok és baktériumok

A fenti gombához és penészhez hasonlóan a vírusok és baktériumok is igen jól érzik magukat párás környezetben. Ez az immunrendszer legyengülését okozhatja, aminek következtében egyre gyakoribbak lehetnek a megbetegedések. Különös tekintettel veszélyezteti ez a gyermekeket, és az időseket.

Allergének és pollenek

Egy párás környezetben szinte megáll a levegő, és így az allergének, pollenek koncentrációja is sokkal nagyobb. Ez főleg az allergiás, asztmás emberekre van elviselhetetlen hatással, de az ilyenkor a levegőben előforduló szálló por apró részecskéi egy egészséges ember tüdejében is gyulladásokat válthat ki, köhögést, fejfájást okozhatnak.

Az ideális páratartalom egy lakásban 30% és 50% között van. Ha ezen értékek között tartod a páratartalmat az otthonodban, akkor növelheted a komfortérzeted, és megőrizheted családod egészségét  is.

Hogyan csökkentheted otthonodban a páratartalmat?

Szerencsére rengeteg eszköz áll rendelkezésedre, hogy otthonod páratartalmát a normál értékek között tartsd. A jó szigetelés, és a megfelelő szellőztetés mellett nem árt, ha megszabadulsz azoktól a dolgoktól, melyek elősegítik a pára kialakulását a lakásban. Ilyenek pl. a szőnyegek és a tapéták. Legnagyobb segítséged pedig a pára elleni harcban a páramentesítő készülék, amely elnyeli a levegő felesleges nedvességtartalmát. Ha párásodásra hajlamos a lakásod, nem árt beszerezned egy ilyet!

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …