Főoldal / Gyereknevelés / Milyen hatással van a közösségi média a középiskolás gyerekekre?

Milyen hatással van a közösségi média a középiskolás gyerekekre?

Ma már mindenkinek van közösségi média profilja, a gyerekedtől elkezdve a szüleidig. Azonban néhány szakember szerint a középiskolás gyerekek még nem állnak készen ennek használatára. Azt mondják, hogy ebben a korban egyszerűen mentálisan túl éretlenek ahhoz, hogy megfelelően tudják használni a social media felületeket. Szerintük nincs ennél rosszabb időpont, amikor egy gyerek csatlakozhat a közösségi médiához. Cikkünkből kiderül miért.

A figyelem felemésztése

Biztosan Te is tapasztaltad, hogy a közösségi média mennyire képes elvonni a figyelmünket, még nekünk felnőtteknek is. Mivel a középiskolás korú gyerekek frontális kérge nem fejlődött még ki teljesen, ők fizikailag képtelenek kezelni ezt a fajta figyelemelterelést. A túl korai közösségi média tevékenység ráadásul, a későbbiekben hajlamosabbá teheti őket az ilyen típusú függőségi minták kialakítására. Kutatások alátámasztják, hogy a gyerekek könnyedén beleesnek abba a hibába, hogy túl sok időt töltenek a digitális világban. Majdhogynem lehetetlen számukra, hogy megtartsák az egyensúlyt ezen a területen.

A számok negatív hatása

A like-ok és barátok magasabb számának elérésére való folyamatos törekvéssel nemcsak egy nem egészséges verseny alakul ki a gyerekekben, hanem egy nagyon rossz üzenet is ez számukra. A bizonyítási vágy – hogy megmutassák, ők nagyobb számokat tudnak elérni – arra ösztönzi őket, hogy ezért mindent megtegyenek. Fontosabbak lesznek számukra a felületes barátságok, amik hozzák a számokat, és olyan tartalmakat tehetnek közzé, amivel nem tudnak azonosulni, csak hogy a többség tetszését elnyerjék. Ezzel kialakul egy az eredeti énjüktől teljesen eltérő online személyiség, ami a tinédzser korú gyerekeket könnyen megzavarhatja azon az érzelmi érettségi szinten, amin vannak.

Használható edukációs célokra?

Sokszor a középiskolás gyerekek kreatív válasza arra, hogy miért van szükségük a közösségi profilokra az, hogy edukációs célokra használják. Igaz lehet ez? A válasz az, hogy nem, a közösségi média felületek szórakoztató céllal jöttek létre, és használatukról a gyerek nem lesz sem okosabb, sem jobban felkészült az életre. Még a szociális képességeit sem feltétlen javítja.

Persze sokan vitáznak a negatív hatások ellen, de a szakemberek azt javasolják, hogy ahelyett, hogy engedjük túl sok időt tölteni a lázadó korban lévő gyerekeket, a közösségi média felületeken, inkább próbáljunk meg több közös elfoglaltságot szervezni velük, hogy képesek legyenek letenni a telefont, és egyéb eszközöket, és minőségi időt tölteni másokkal.

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …