Főoldal / Fertőtlenítés / 10 ok, amiért mindig fertőtleníts

10 ok, amiért mindig fertőtleníts

A baktériumok mindenhol ott vannak. Egy átlagos napon megszámlálhatatlan baktériummal találkozhatunk, és ha nem ügyelünk kellőképpen a tisztaságra, akkor ezeket át is adhatjuk másoknak. Szerencsére általában az immunrendszerünk képes védekezni ezek ellen, mielőtt bármilyen komolyabb bajunk lenne, de ha nem fertőtleníted a kezed rendszeresen, akkor felesleges kockázatnak teheted ki magad a különböző fertőzésekkel szemben, mint például az alábbiak.

1.Megfázás

Leggyakrabban elég csak megérinteni egy kilincset, majd az orrunkat ahhoz, hogy elkapjuk a megfázásos tüneteket okozó vírusokat, baktériumokat. Azonban ha rendszeresen megszabadulsz a kezeden lévő kórokozóktól, akkor megelőzheted azt, hogy gyakran legyél beteg.

2. Coli baktérium

A coli baktérium sokkal több helyről leselkedhet rád, mint ahogy azt el tudnád képzelni. A kezedről akár az ételedbe is kerülhet, komoly tüneteket okozva. De ameddig jól lefertőtleníted a kezed a mosdó használata, pelenkázás, kutyasétáltatás, vagy tömegközlekedés után, nem vagy veszélyben.

3. Ételmérgezés

Ételmérgezést sokféleképpen kaphatunk. Ha az étel nincs megfelelően hőkezelve, ha romlott, vagy akár ha koszos kézzel készítettük el. Ezért nagyon fontos, hogy ha nem akarod megfertőzni magadat, és az egész családodat a kezeden található kórokozókkal, akkor mindig fertőtlenítsd a kezed főzés előtt.

4. Továbbfertőzés

Amikor tüsszentünk, a szánk elé rakjunk a kezünket. De szoktál ezután kezet mosni? Elég egyetlen érintés, és már tovább is adtad a baktériumokat a kezedről a munkatársaidnak, a családodnak.

5. Kötőhártya gyulladás

Egyetlen pillanat alatt olyan baktériumokat juttathatsz a szemedbe, amelyek kötőhártya gyulladást okozhatnak. Amikor megérinted, megvakarod a szemed koszos kézzel, minden alkalommal megkockáztatod ezt a fájdalmas, nehezen múló fertőzést.

6. Megosztott ételek

Gondolj csak bele hányszor fordult elő, hogy koszos kézzel vettél a csipszből, pattogatott kukoricából, vagy bármilyen egyéb hasonló ételből. Rendszeres kézfertőtlenítés nélkül nagyon egyszerű beszennyezni baktériumokkal ezeket az ételeket, amiket ráadásul általában másokkal megosztva fogyasztunk.

7. Hepatitis A

A kézfertőtlenítés hiánya Hepatitis A vírus fertőzéssel is járhat. Ez egy komoly májbetegség, amit akár szennyezett ételek, italok fogyasztásával is elkaphatunk.

8. Gyomorfájás

Rengeteg gyomorbántalmat, fájdalmat is megelőzhetünk azzal, ha figyelünk a kezünk tisztaságára. Sokszor nem is tudjuk pontosan mitől fájhat a gyomrunk. Ilyenkor arra gyanakszunk, hogy rosszat ettünk, pedig az is lehet, hogy csak a kezünkről került a szervezetbe valamilyen baktérium.

9. Antibiotikum rezisztencia

Ha csökkented a megbetegedések számát a rendszeres kézfertőtlenítéssel, akkor kevesebb antibiotikumot kell szedned a baktériumok leküzdéséhez, ezzel pedig megelőzheted az antibiotikum rezisztenciát is.

10. Aknés bőr

Belegondoltál már, hogy egy nap hányszor érinted meg az arcodat? Ha a kezed nem elég tiszta, akkor rengeteg baktériumot juttatsz így a bőrödhöz, ami aknék kialakulásához vezet.

Már Te is tudod, hogy miért olyan fontos a kézfertőtlenítés. Gondoskodj róla, hogy mindig legyen nálad egy jól bevált megoldás, a tiszta kezekért!

Nézd meg ezt is!

Miket ne hagyj elől a gyerek miatt?

Általában tudják a szülők, hogy mit ne hagyjanak elől akkor, amikor a gyermek “önjáró” lesz. …