Főoldal / Fertőtlenítés / 5 tipp, amivel elkerülheted a legerősebb vírusokat is

5 tipp, amivel elkerülheted a legerősebb vírusokat is

Egyre többet hallunk veszélyes vírusokról, újabbnál újabb megbetegedésekről. Éppen ezért nem árt, ha mindig felkészült vagy, hogy megóvhasd a családod a fertőzésektől. Íme 5 tipp, amiket ha mindig betartasz, akkor akár a legerősebb vírusokat is elkerülheted.

1. Hatékony kézmosás

A kézmosás fontosságáról már mindenki hallott, de azt is tudtad, hogy az sem mindegy hogyan mosol kezet?

A kézmosás akkor lesz igazán hatékony, ha

  • legalább egy percig hagyod hatni a szappant,
  • tényleg alaposan megmosod, azaz midenhová jut a szappanból,
  • nemcsak a kézfejet, hanem a csuklót és kicsivel felette is megmosod.

Kulcsfontosságú maga a szappan is! Egyrészt a folyékony szappanok sokkal higiénikusabbak a szilárdaknál, mert utóbbin könnyen megtapadhatnak a baktériumok. Másrészt fontos, hogy ne az illat, hanem a tulajdonság alapján válassz, lehetőleg olyat használj, ami kimondottan fertőtlenít is.

2. Erre figyelj oda különösképpen

Ha vírusokról beszélünk, akkor vannak bizonyos hatványozottan kockázatos helyzetek, amikre érdemes különös figyelmet szentelnünk. Például minél nagyobb a tömeg valahol, annál nagyobb a megfertőződés veszélye. Ezért lehetőleg kerüld el a tömegeket, de ha tömegközlekedési eszközöket használsz, orvosi rendelőbe mész, vagy bármilyen okból valamilyen zsúfoltabb helyiségben tartózkodsz, utána mindenképpen gondoskodj a megfelelő kézfertőtlenítésről. Ezen kívül evés előtt, és hazaérkezés után érdemes még fertőtleníteni.

3. Immunerősítés

Védekezz a vírusokkal szemben kívülről, belülről! Erősítsd meg az immunrendszered, hogy ellenállóbb legyél a betegségekkel szemben. Erre az egyik legjobb megoldás, ha rendszeresen szedsz C-vitamint, de ha biztosra akarsz menni, akkor nem árt beszerezni valamilyen multivitamin készítményt is, valamint fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget.

4. Akadályozd meg a terjedést

Fontos, hogy ne csak a szokványos dolgokra gondolj, amikor a fertőtlenítésről van szó. Nem elég ha alaposan kezet mosol, ha azt követően olyan tárgyakat fogsz meg, amik korábban már szennyezettekké válhattak. Ilyen tárgy lehet a telefonod, amit utazás közben is számtalanszor kézbe veszel, vagy a gyerek játéka, amit az óvodában, útközben cipel magával.

5. Mindig legyen nálad vésztartalék

Állandóan rohanunk, és sokszor enni is csak menet közben van időnk. De akár arról is beszélhetnénk, hogy a gyerekek minden összefogdosnak, majd a szájukba nyúlnak. Ezért fontos, hogy legyen nálad útközben is megoldás a fertőtlenítésre. Mindig tarts a táskádban kézfertőtlenítő gélt, vagy fertőtlenítő törlőkendőt az ilyen esetekre.

Nézd meg ezt is!

Miket ne hagyj elől a gyerek miatt?

Általában tudják a szülők, hogy mit ne hagyjanak elől akkor, amikor a gyermek “önjáró” lesz. …