Főoldal / Gyereknevelés / 5 hosszú távú elfoglaltság gyerekeknek, a nyári szünetre

5 hosszú távú elfoglaltság gyerekeknek, a nyári szünetre

Sok szülőnek okoz gondot a gyerekek lefoglalása a nyári szünetben. Éppen ezért most megosztunk 5 olyan hosszú távú elfoglaltságot, amibe ha rendszerességet viszel, akkor könnyedén lefoglalhatod a gyerekeket és mindeközben még fejlődnek is.

1.Házimunka beosztás

Készíts egy családi beosztást a különböző házimunkákkal, amiket a gyerekek is elvégezhetnek. Ezzel triplán jól jársz, hiszen egyrészt a gyerek segít neked a mindennapi teendőidben, másrészt ügyesebb lesz ezeknek a feladatoknak az elvégzésében, harmadrészt pedig ezzel a beosztással fejleszted a felelősségtudatát is. Vond be őket a kocsimosásba, porszívózásba, mosogatásba, a szemét levitelébe vagy a főzésbe. Arra azért figyelj, hogy néhány házimunka esetben még azért felügyeletre lehet szükségük, pl. a konyhában.

2.Saját növények

Jelölj ki egy helyet a kertben, vagy egy sarkot a teraszon pár cseréppel a gyereknek, ahol a saját virágait, fűszernövényeit termesztheti. Meglátod, hogy remek elfoglaltság lesz számára, hiszen a sikerélménye a növényekkel együtt növekszik, és egyre gyakrabban látogatja és gonzogatja majd a saját kis növényeit.

3.Kreatív projekt

Találjatok ki együtt egy kreatív projektet, amire akár az egész nyári szünet alatt készülhet. Fontos, hogy olyan tevékenységet válasszatok, amihez van kedve a gyereknek is, különben nehezebb lesz motiválni, hogy kitartson mellette. Lehet ez pl.: naplóírás, egy fotó vagy festmény kiállítás, amire az egész szünet alatt gyűjtögeti az alkotásait, vagy akár egy közös színdarabra való felkészülés a testvérekkel és szomszéd gyerekekkel, amit a nyári szünet végén előadhatnak a szülőknek.

4.Olvasó klub

Szervezzetek olvasó klubot, ahova csatlakozhatnak a barátai vagy a szomszéd gyerekek. Olyan könyveket válasszatok, amik valóban érdekesek lehetnek a gyerekek számára, alakítsátok ki együtt az egész nyári olvasólistát. A klubtagok minden héten összegyűlhetnek, hogy megvitassák az éppen aktuálisan olvasott történéseket. Így a gyerekek egymást fogják motiválni az olvasásra.

5.Családi sport

A mozgás beépítése a nyári rutinba nagyon fontos feladat. Kössétek össze az egész család edzésprogramját. Míg a szülők futnak, a gyerekek biciklizhetnek mellettük. A legtöbb szabadtéri edzőpark játszóterek közelében van telepítve, egy ilyen helyet is kereshettek, ahol mindenki meg tudja találni a saját kedvenc elfoglaltságát.

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …