Főoldal / Gyereknevelés / 5 tipikus hiba, amit a szülők elkövetnek a gyereknevelés során

5 tipikus hiba, amit a szülők elkövetnek a gyereknevelés során

Egy ember életében talán a legnagyobb kihívás, illetve a legnehezebb feladat a gyereknevelés, amiről senki nem tudja, hogy hogyan kell tökéletesen csinálni. Minden gyerek más, így mindenkinél különböző módszerek válnak be. Van azonban néhány olyan megnyilvánulás, nevelési mód, ami egyértelműen hibának tekinthető, és aminek a gyakorlása biztosan nem célszerű. Ismerd meg ezeket a cikkünkből, hogy jobb szülővé válhass!

1. Nincsenek elvárások

Amikor a gyerekek rosszalkodnak, például nem akarnak valamilyen alapvető illemszabályt betartani, a szülők hajlamosak csak megrázni a vállukat, és lezárni azzal, hogy „ilyenek a gyerekek”. Pedig a család kisebb tagjai általában sokkal többre képesek, mint amit a szülők kinéznek belőlük, legyen szó önuralomról, illemről vagy házimunkáról. Legyenek elvárásaink gyerekeink felé, ugyanis ezáltal a képességeiket fejleszthetjük, illetve a saját dolgunkat is megkönnyítjük.

2. Sosem dönthet a gyerek

A szülők sokszor féltik gyerekeiket a kudarctól, így befolyásolják döntéseikben, vagy akár döntenek is helyettük. Néha azonban kell hagyni, hogy a gyerek megélje jó döntései előnyös, hibás döntései hátrányos következményeit. A gyerekek könnyen megszokják, hogy mindig más dönt helyettük, ezzel együtt pedig elfogadják, hogy ők nem elég okosak a döntések meghozatalához.

3. Elhanyagolt dicséretek

A gyerek hibáit a szülők sokszor kiemelik, míg a dicséretek olykor elmaradnak. Ez oda vezet, hogy a csemete csak azzal találkozik, hogy mindig mindent elront, és folyamatosan csak hibázik. Ettől csökkenhet az önbizalma. Érdemes minden adandó alkalommal megdicsérni a gyereket, ezáltal bátrabbá válik.

4. Beszélgetés hiánya

A legtöbb szülőnek mindig sietnie kell, hiszen a munka mellett, annyi otthoni teendő van még. Emiatt sokszor nem marad elegendő idő a beszélgetésre, így ahelyett, hogy megbeszélnének valamit, csak közlik a tényeket. Nincs idő arra, hogy a gyerek egyetértését megszerezzék, helyette parancsolnak. Pedig csak néhány plusz perc szükséges ahhoz, hogy a szülő megértesse a gyerekkel, hogy számára miért előnyös az adott dolog.

5. Félelem a hisztitől

A szülők sokszor kielégítik a gyerekek igényeit, csak azért, hogy elkerüljék a hisztit. Mindez oda vezet, hogy az apróságok észreveszik azt, hogy az elégedetlenségük kifejezésével milyen hatékonyan érhetik el céljaikat. Tehát ezzel csak pillanatnyilag kerülhető el a hiszti, hosszútávon viszont épp annak gyakoriságát idézi elő.

Nézd meg ezt is!

Baktériumok milliói a kezeken?

A kezeinken sokkal több baktérium és szennyeződés telepszik meg, mint ahogyan azt mi gondolnánk. Akár …