Főoldal / Gyereknevelés / Hogyan védd meg a gyermeked a párkapcsolati vitáktól?!

Hogyan védd meg a gyermeked a párkapcsolati vitáktól?!

Természetes, hogy minden családban vannak viták, veszekedések. Nem probléma, ha látja a gyermek, hogy vannak nézeteltérések, ugyanis a személyiségfejlődéshez erre is szüksége van. Az elhúzódó párkapcsolati nehézségek, a folyamatos feszültségek azonban már komoly szorongást okozhat a gyereknek. Minderre komoly figyelmet kell fordítani, így szülőként a cikkünkben található tanácsokat érdemes megfogadni.

Keresd meg a megoldást!

Ismerd fel az alapproblémát és próbáld megoldani azt. Ha ez egyedül, vagy a pároddal nem megy, kérjetek segítséget, hiszen az sokat segíthet.

Légy őszinte!

Beszélj világosan mind a pároddal, mind a gyerekeddel. Senkit nem kell hitegetni, saját magadat sem. Ha te nem nyílsz meg, nem várhatod el, hogy a gyermeked megossza veled a félelmeit, a titkait. Konkrétan közöld a gyerekkel, hogy most nektek nehézségeitek vannak, de azon vagytok, hogy ezek megoldódjanak. Kérd meg, hogy ha rosszul érzi magát, jelezze, hogy baj van, hiszen csak akkor tudsz segíteni neki.

Az őszinteséggel azonban óvatosan kell bánni. Nem szabad minden apró részletbe beavatni a gyermeket, fontos megőrizni a szülő-gyerek kapcsolat egyensúlyát, az ő szintjén kell vele kommunikálni. A beszélgetések során mindenképp kerülni kell azt, hogy a párunkra bármi rosszat mondjunk!

Tudatosítsd magadban: a gyereknek is nehéz!

Ne gondold azt, hogy a gyerek figyelmen kívül hagyja a problémáitokat, és neki nem nehéz. Vedd komolyan a gyerek szorongásait! A válaszokat pedig ne a gyerektől várd, őt nem szabad belevonni a párkapcsolati döntésekbe.

Figyelj arra, hogy a kapcsolati gondok ne okozzanak maradandó lelki sérüléseket a gyerekben!

Nézd meg ezt is!

Baktériumok milliói a kezeken?

A kezeinken sokkal több baktérium és szennyeződés telepszik meg, mint ahogyan azt mi gondolnánk. Akár …