Főoldal / Ápoltság / 5 tipp a korpás haj ellen!

5 tipp a korpás haj ellen!

A korpásodás a  20 és 40 év közötti felnőttek körülbelül felét érinti, 40%-uknál gyakran vagy folyamatosan fennáll a korpás fejbőr jelensége. A korpa kialakulása nincs összefüggésben a haj minőségével. Kialakulhat száraz, normál és zsíros fejbőr esetén is. Egy biztos, nagyon kellemetlen, hiszen mindamellett, hogy folyamatosan viszket, a ruháinkon is és a hajban is könnyen meglátszik, mely ápolatlan benyomást kelt másokban.

A korpát egy gomba okozza, amit nem lehet és nem is kell kiírtani, hiszen ez a fejbőr normál mikroflórájának része. Baj akkor lesz, amikor ez elszaporodik, ezáltal felgyorsul a sejtmegújítás folyamata és az elhalt sejtek összetapadva korpapikkelyekként válnak le.

A túlzott mértékű korpásodásra azonban van néhány megoldás:

 1. Szüntesd meg a stresszt!
  A stresszes életmód is okozhat korpásodást, így amennyiben lehetséges, próbáljuk megszüntetni a stresszt kiváltó körülményeket. Próbáljunk relaxálni, ellazulni, kikapcsolódni.
 2. Igyál sok folyadékot!
  A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel hatására a bőrünk – a fejbőr is – kiszárad, berepedezik, hámlik. A folyadékpótlással csökkenthető a szárazság, így a fejbőr is visszanyerheti egészséges állagát.
 3. Étkezz egészségesen!
  A szakemberek úgy tartják, hogy a nem kiegyensúlyozott táplálkozás a korpa egyik kiváltó tényezője. A vitamin hiányos táplálkozás és a túlzott mértékű állati fehérje fogyasztása kedvez a korpa kialakulásának. Étrendünkbe illesszünk be gabonaféléket (zab-, búzakorpa), halakat és olajos magvakat.
 4. Használj almaecetes öblítést!
  A hajmosást követően öblítsük le hajunkat 1:5 arányban felhigított almaecettel. Masszírozzuk a fejbőrbe, majd pár percig hagyjuk állni, ezt követően pedig öblítsük le.
 5. Váltsunk korpásodás elleni samponra!
  A legfontosabb, ha hajlamosak vagyunk a korpa kialakulására, ne csak akkor használjuk a korpásodás elleni sampont, amikor jelentkeznek a tünetek, hanem folyamatosan, így meggátolhatjuk a korpa újbóli jelentkezését. Enyhébb esetben csalános, erősebb korpásodás esetén pedig kéntartalmú sampont használjunk. Ajánljuk figyelmedbe a Médea samponokat, melyek hatékonynak bizonyulnak ezen probléma kezelésében.

Ne várj vele, a korpa nem múlik el magától! Te sem szeretnéd, hogy ápolatlannak gondoljon a környezeted a korpás hajad miatt, igaz?! Tegyél ellene mihamarabb!

medea

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …