Főoldal / Gyereknevelés / A gyerek szabadsága karantén idején

A gyerek szabadsága karantén idején

Az ismert okok miatt mostanában túlságosan sok időt töltenek otthon a gyerekek, és ezzel párhuzamosan igen keveset iskolában, barátoknál vagy a szabadban sport és kulturális programokon. A szülők és gyerekek össze vannak zárva, nyolc után nincsenek barát- vagy rokonlátogatások. Ez még a legjobb hangulatú családokban is okozhat nehézséget, különösen a gyerekek számára.

Ez az időszak, ami már kisebb-nagyobb mértékben egy éve tart, komoly lelki terhet ró a gyerekekre. Az országos szabályokat nem mi, szülők hozzuk, de vannak lehetőségeink, melyekkel segíthetünk gyermekeinknek csökkenteni a bezártság, a kisebb tér és a kevesebb személyes, élő kommunikáció káros következményeit. Érdemes áttekinteni, hogyan viszonyuljunk az ebben az időszakban a gyerekben esetleg felgyűlt indulatokhoz és az ezekből következő viselkedéséhez.

A felnőttek jobban érzik magukat, ha szabadon változtathatnak helyet és nagyobb tér áll a rendelkezésükre. Nincsenek ezzel másként a gyerekek sem. Ezért bármennyire is „maradj otthon” a szlogen, azért a szabályok által megengedett kereteket érdemes kihasználni. Kirándulni, sportolni, biciklizni nem tilos. Egy erdei családi kiránduláson (jelenleg) még a maszk sem kötelező.

Különböző korú gyerekeknek más és más módon okoz problémát a távolságtartás, a bezárt iskola és a több akadály. Csak gondoljunk bele, hogy a tinédzsereket milyen mértékben korlátozza ez a helyzet párkapcsolat kialakításában, megerősítésében. A baráti kapcsolatok is igencsak takarékra vannak véve mostanában.

A kicsiknek szerencsére nem kötelező a maszk, ezért ez számukra nem kényelmetlenség, de az, hogy a felnőttek arcát maszk fedi, lecsökkenti annak a tanulási folyamatnak az intenzitását, ami az érzelmek használatát a mimikán keresztül támogatja. Egyre több gyermekrajzon jelenik meg a maszk, és amit a gyerek lerajzolt, az az elméjén is „keresztül ment”.

A városi szabad levegős tevékenységek felnőttek és nagyobb gyerekek számára előírt korlátai miatt azoknak, akiknek kicsinyek a gyerekei, ügyelniük kell arra, hogy eleget legyenek együtt a gyerekkel maszk nélküli, otthoni játékok vagy kreatív tevékenységek alkalmával. Ez biztosítja a gyerekek számára, hogy felnőttekkel normális, tehát maszkot nélkülöző kommunikációban lehessenek.

A tinédzserek, akik esetleg már elszoktak a közös családi programoktól, talán nehezebben invitálhatók ilyesmire, de ha van kis testvérük, akkor a kedvükért talán kimozdulnak egy családi focira valami erdei tisztásra, vagy bringatúrára. Ha olyan elfoglaltságot találunk ki számukra, ami maszk nélkül is szabályos, akkor ennek lehet motiváló hatása most, amikor közterületen szinte nem ismerjük fel egymást.

A gyerekek könnyen ráhangolódnak mások érzelmeire. Ha anya vagy apa ideges, akkor a gyerek is feszültebb, vagy akár ingerlékenyebb. Ezért igen csak ügyelnünk kell arra, hogy ne terjesszük el a családban azt a „drámát”, amit különböző híradók és rádiós hírek ontanak ránk. Egy 3 éves gyerek élete ne szóljon a vírus-helyzetről. Az alapvető szabályokon túl, egy tinédzsereknek sem kellene, hogy e körül forogjon az élete, miközben nyilvánvaló, hogy teljesen nem tudjuk őt sem kivonni a hatások alól.

A gyerek esetleg indulatosabb magatartására ezekben a „bezárt időkben” még nagyobb türelmünkre van szükség! Összességében azt mondhatjuk, hogy azok a legkiválóbb nevelési megoldások és eszközök manapság, amelyek képesek ellensúlyozni a gyerekek azon érzését, hogy túl sok a korlát és kevés a szabadság. Ez nem jelenti azt, hogy ne legyenek feladataik, sőt! Ha van elég értelmes és a gyerekhez igazított feladat, akkor a sikeres teljesítés sokat javíthat a hangulatán.

A gyerek szabadsága persze nem csak azon múlik, hogy mit engednek meg neki és mit nem, hanem azon is, hogy ő mennyire felelősen él a számára adott lehetőségekkel. Azon is múlik, hogy tudását, tapasztalatait és érzékelését mennyire hajlandó használni feladatai, problémái megoldására egyéni és közösségi céljai megvalósulása érdekében. Ez azonban már túlmutat a vírushelyzet okozta nevelési károk enyhítésén.

Novák Ferenc

társ a nevelésben

www.gyerekneveles.hu

Nézd meg ezt is!

tábor

Nyári tábor előtt álltok? Így készülj, hogy ne sírás legyen a vége!

A nyári szünet a szülők számára nem csak játék és mese. Rengeteg logisztikával, tervezéssel, szervezéssel …