Manapság rengeteg választék van minden termékből és teljesen jogosan gondolkodunk úgy, hogy a minél modernebbet, gyorsabbat és egyszerűbbet válasszuk. Ez abszolút igaz a háztartási cikkekre is, hiszen ki szeret órákig állni a mosogató fölött vagy épp suvickolni valamit, mert alig lehet leszedni róla a koszt?
Ezért van az, hogy sokak számára a sütő választásnál a könnyű és gyors takarítás is közrejátszik. Ilyenkor az első gondolat az elektromos sütő, a gyönyörű és sima kerámialappal, hiszen azt biztos csak át kell hamar törölni és pikk-pakk tiszta is lesz. Ismerős a helyzet?
Ha te is utólag döbbentél rá, hogy ennyire azért nem egyszerű a történet, akkor mindenképp olvass tovább! Adunk neked néhány praktikát, amiknek biztosan hasznát fogod venni a legközelebbi takarításkor.
Ezekre figyelj a tisztítás során
Először is nagyon figyelj, hogy kerámialap üveglap lévén, könnyedén megsértheted a felületét. Igaz ez az indukciós főzőlapokra is.
Lehetőleg kerüld el az alábbiakat:
- Ne használj éles és durva tárgyakat a takarítása során.
- Ne égesd rá a főzőlapra az ételmaradékokat, mert könnyen feljön az anyag.
- Érdemes tényleg csak arra használni, amire való! Hiába lapos, inkább ne használd sem pakolásra sem előkészítő pultként.
Ilyenkor felmerülhet a jogos kérdés, hogy jó, de akkor mégis mivel és hogyan tisztíthatom a főzőlapot?
Nem túl koszos szennyeződések esetén
Ha nincs olyan nagy probléma, akkor a szivacsod puhább oldalával és egy kis mosogatószerrel mosd át a főzőlap teljes felületét, így nagyon hamar csak úgy ragyogni fog.
Durva, ráégett foltok esetén
Ilyenkor érdemes a kifejezetten a főzőlap tisztítására, a kerámialapra kifejlesztett eszközöket használni, mint:
- kerámia kaparó
- kerámialapra fejlesztett súrolószer
Fontos, hogy tényleg erre a célra használt kaparót vegyél és valóban a ráégett ételmaradékot szedd le vele, ugyanis így nagyobb eséllyel tudod elkerülni a sérülés kockázatát. Ha nincs ilyen durva szennyeződés, jobb ha inkább a szekrényben marad.
Természetes tisztítószer
Most sem hagyhatjuk figyelmen kívül a sok minden másra is használható mesterhármast. Ez a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé. A szódabikarbóna finom szemcséje kiválóan tudja súrolni a főzőlapot. A citrom és ecet gyönyörűen tisztít, fertőtlenít és szagtalanít. Külön-külön is kiválóan eltávolítják az olajos, zsíros foltokat a főzőlapról, de együtt igazi buldózerként fognak hatni a foltokra. Fontos, hogy miután felkented a masszát a főzőlapra, hagyd hatni rajta legalább 30 percet, majd csak utána mosd le puha szivaccsal.
Amennyiben a fentieket betartod, biztosan nagyon fogod élvezni ennek a csodás főzőlapnak az előnyeit.
Ha pedig használni, nem csak takarítani szeretnéd a főzőlapot, dobj össze egy gyors, elronthatatlan, mennyei carbonara spagettit, ezzel sosem lehet mellé lőni!