Főoldal / Házi Praktikák ! / Csodafegyver vízkő ellen

Csodafegyver vízkő ellen

A vízkő tönkreteheti a vízzel kapcsolatba kerülő háztartási gépeket, többek között a kávéfőződet, a vasalódat, a teafőződet, illetve a vízforralódat is. A szabad szemmel is jól látható vízköves lerakódás eltávolítása gondolom neked is sok fejfájást okozott már, hiszen nem egyszerű feladat. Van azonban néhány jó praktika, amelyekkel gyerekjáték az eltüntetése. Ismerd meg ezeket, és óvd meg a készülékeidet!

Ecetes víz

Jól ismert, közkedvelt vízkőoldószer az ecet. A minden háztartásban megtalálható vegyület praktikus megoldást kínál.

A kávéfőző, a teafőző és a vízforraló is egyaránt tisztítható ecetes vízzel. A vízkőoldós átmosáshoz csak arra van szükség, hogy a víz helyett egy rész ecetet és három, esetleg négy rész vizet tölts a gépbe, majd így indítsd el, természetesen a tea, kávé kihagyásával. Amennyiben nagyon makacs vízkővel állsz szemben, az ecetes vizet további két alkalommal újrafőzheted. Ezután alaposan öblítsd ki, és tiszta vízzel is indítsd el a gépet.

A vasalóban leülepedett vízkőtől is könnyedén megszabadulhatsz, ha az eszközbe víz helyett egy deciliter ecetet töltesz. A hibátlan eredmény elérése érdekében a talpát is mosd át alaposan a szerves vegyülettel.

Citromsav

Ha hatékony, gazdaságos és környezetbarát vízkőoldószerre van szükséged, válaszd a citromsavat. Alkalmas az általános vízkőmentesítésre, az összes háztartási kisgép, fém és műanyag részeiről kipucolja a lerakódásokat.

Hígítás nélkül csak erős vízkövesedés esetén ajánlott alkalmazni. Egyéb helyeken vízzel öntsd fel, egy rész citromsavhoz, egy rész vizet adagolj. A tisztítandó felületre szivaccsal vidd fel a szert. Öt percet hagyd a felületen hatni, majd az érintett területet alaposan mosd le.

Vízkőoldó por

A saját keverésű vízkőoldók, sokak szerint hosszú távon többet ártanak, mint használnak. Az üzletekben rendkívül jó minőségű vízkőoldó porok találhatók, amelyek többszörösen tesztelt, ellenőrzött termékek. A kifejezetten háztartási kisgépekhez kifejlesztett szerek biztosan nem tesznek kárt a gépeidben.

Nézd meg ezt is!

Baktériumok milliói a kezeken?

A kezeinken sokkal több baktérium és szennyeződés telepszik meg, mint ahogyan azt mi gondolnánk. Akár …