Főoldal / Házi Praktikák ! / Elhanyagolod a takarítást? Ezek a veszélyes következmények várnak rád!

Elhanyagolod a takarítást? Ezek a veszélyes következmények várnak rád!

Sokan érzünk kísértést olykor-olykor, hogy elhanyagoljuk egy kicsit a takarítást, hiszen sokszor ki sem látunk a sok teendő közül, és kinek van kedve folyton robotolni, ha egy-egy házimunkát akár meg is lehetne spórolni. Azonban nem is gondolnád, hogy milyen következményekkel járhat, ha túl sokszor engedsz a csábításnak, és hagyod eluralkodni a lakásban a koszt.

Láthatatlan ellenség

Még ha tisztának is tűnik a lakás, a hagyag takarítás, a nem megfelelő fertőtlenítés eredménye lehet a láthatatlan baktériumok elszaporodása. Nagyon fontos, hogy takarítás közben a megfelelő tisztítószereket használd, és ne csak külsőleg tisztítsd meg a felületeket, hanem gondoskodj a baktériumok távoltartásáról is.

Hol kell kiváltképp figyelned a fertőtlenítésre?

A konyhában rendszeresen kell fertőtleníteni a konyhapultot és a mosogatót, hiszen ezeken a felületeken megtapadhatnak az ételmaradékok, amelyek romlásnak indulnak, és rengeteg baktériumot hordoznak.

A fürdőben a fertőzések elkerülése végett, szintén rendszeresen ajánlott a kád, zuhanyzó, WC, mosdókagyló fertőtlenítése. A vizkő és szappan maradékok eltávolítása is egy fontos feladat, mivel ezeken a lerakódásokon is nagy eséllyel alakulnak ki baktérium tenyészetek.

A padló rendszeres, fertőtlenítőszeres átmosása is ajánlott. Ha nem is járunk be cipővel a lakásba, akkor is előfordulhat, hogy a padlón behordjuk az utcáról felszedett baktériumokat. Amennyiben háziállatok is élnek a lakásban, a padló fertőtlenítése fokozottabban és gyakrabban szükséges feladat.

Hívatlan vendégek

Fontos, hogy alaposan takaríts! Ha nem figyelsz az eldugott, nehezebben elérhető részekre, bizony az ott felhalmozódott szennyeződések a lakásba csábíthatják a különböző rovarokat. A lakásokban előforduló férgek, csótányok, hangyák, és egyéb rovarok szerves anyagokkal táplálkoznak, és messziről kiszagolják azokat. Elég egy csepp ételmaradék, vagy egy morzsa, és máris egy tucat hívatlan vendéggel nézhetsz szembe.

Kellemetlen szagok

Egy elhanyagolt, koszos lakás nemcsak a szemnek kellemetlen, de az orrunknak is. A baktériumok elszaporodásával kellemetlen szagok kezdhetnek el terjengeni a lakásban, ami sem a közérzetünknek, sem az egészségünknek nem tesz jót.

A szálló por veszélyei

Talán nem is gondolnád, de a rendszeres portörlés, és porszívózás is legalább annyira fontos, mint a fertőtlenítés. A nagyobb koncentrációjú poros levegő legfőképp a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők számára veszélyes, pl.: asztma esetén, de az egészséges embereknek is képes gyengíteni az ellenállóképességét. A tüdőbe jutó, nagyobb mennyiségű por gyulladásos folyamatokat indíthat be, irritálja a nyálkahártyát, nehezíti a légzést. Arról nem is beszélve, hogy a por nem csak önmagában ártalmas, felületén megtapadhatnak a baktériumok és vírusok, amik így könnyebben bejutnak a szervezetbe, ezzel növelve a vírusos megbetegedések kockázatát.

Tehát ne feledd, sose hanyagold el a takarítást, és ha legközelebb kísértésbe esnél, hogy a házimunka helyett inkább a lábad lógasd, akkor gondolj a fenti következményekre, mint motiváló erő. Ha szeretnél megismerni néhány praktikus terméket, amikkel gyorsabban és könyebben mehet a takarítás, akkor nézd meg kedvenceinket>>

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …