Főoldal / Házi Praktikák ! / Ezekre figyelj, ha az eldugult lefolyót tisztítod

Ezekre figyelj, ha az eldugult lefolyót tisztítod

Az eldugult lefolyó egy gyakori háztartási probléma, amivel sokan küzdünk. Az a tapasztalat, ha egy lefolyó egyszer eldugul, akkor onnantól sokkal könnyebben újra elő fog jönni a probléma. Az okok valószínűleg a csőrendszer kialakításában keresendőek. Azonban ha figyelsz az alábbiakra, akkor könnyedén kézben tarthatod ezt a problémát.

Figyelj a víz hőmérsékletére!

A forró víz önmagában is oldja a lefolyóban lerakodótt zsírt, így érdemes figyelned a lefolyó tisztításakor, hogy jól kiengedd, hagyd kellőképpen felmelegedni a vizet.

Öblíts!

Ne felejtsd el alaposan leöblíteni a lefolyótisztítót! A lefolyótisztítószerek azért olyan hatékonyak, mert erős savas, maró hatású összetevőket tartalmaznak, amikkel feloldják a lefolyóban felhalmozódott lerakódásokat.  Azonban ha nem öblíted le megfelelően ezeket a hatóanyagokat, akkor a sav szétmarhatja a teljes lefolyócsövet.

Ne keverd!

Ne használj többféle vegyszert egyszerre! A különböző vegyszerek keveredésének hatására veszélyes gázok keletkezhetnek. A gázok olyan magas hőmérsékletre is hevülhetnek, amely akár a szifont is károsítja. Ráadásul az egészségedre is káros hatással lehetnek a felszabaduló gázok.

Tarts be a lefolyótisztítás lépéseit!

Nem csak a hatékonyság, de a berendezés védelmének szempontjából is fontos, hogy betartsd a lefolyótisztítás szakszerű lépéseit.

  1. lépés: Öntsd a lefolyótisztítót közvetlenül a lefolyóba. Pontosan olyan mennyiségben, ahogy ezt az adott tisztítószer a használati útmutatóban ajánlja.
  2. lépés: Hagyd hatni 30-60 percig.
  3. lépés: Öblítsd le alaposan, forró vízzel. Legalább 10 másodpercig folyasd a vizet.

Védd magad!

Minidig használj gumikesztyűt, amikor a lefolyót tisztítod, hiszen a maró anyagok komoly sérüléseket okozhatnak a bőrödön. Fontos arra is figyelned, hogy ne lélegezd be közvetlenül a vegyszerek reakcióba lépése esetén esetlegesen felszabaduló gázokat.

Hogyan könnyítheted meg a dolgod?

Fontos, hogy többet foglalkozz a lefolyód megóvásával, mint magával a tisztításával.

Figyelj, hogy ne kerüljenek ezek az összetevők a lefolyóba:

  • zsír, olaj
  • kávézacc
  • papírdarabok a papírtörlőből vagy szalvétákból
  • ételmaradék
  • hajcsomók

Nézd meg ezt is!

Nyári könnyű saláták – villámrecept

Nemcsak a strandszezonra való felkészülésben segítenek a saláták nyáron, de a nagy melegben még jobban …