Az eldugult lefolyó egy gyakori háztartási probléma, amivel sokan küzdünk. Az a tapasztalat, ha egy lefolyó egyszer eldugul, akkor onnantól sokkal könnyebben újra elő fog jönni a probléma. Az okok valószínűleg a csőrendszer kialakításában keresendőek. Azonban ha figyelsz az alábbiakra, akkor könnyedén kézben tarthatod ezt a problémát.
Figyelj a víz hőmérsékletére!
A forró víz önmagában is oldja a lefolyóban lerakodótt zsírt, így érdemes figyelned a lefolyó tisztításakor, hogy jól kiengedd, hagyd kellőképpen felmelegedni a vizet.
Öblíts!
Ne felejtsd el alaposan leöblíteni a lefolyótisztítót! A lefolyótisztítószerek azért olyan hatékonyak, mert erős savas, maró hatású összetevőket tartalmaznak, amikkel feloldják a lefolyóban felhalmozódott lerakódásokat. Azonban ha nem öblíted le megfelelően ezeket a hatóanyagokat, akkor a sav szétmarhatja a teljes lefolyócsövet.
Ne keverd!
Ne használj többféle vegyszert egyszerre! A különböző vegyszerek keveredésének hatására veszélyes gázok keletkezhetnek. A gázok olyan magas hőmérsékletre is hevülhetnek, amely akár a szifont is károsítja. Ráadásul az egészségedre is káros hatással lehetnek a felszabaduló gázok.
Tarts be a lefolyótisztítás lépéseit!
Nem csak a hatékonyság, de a berendezés védelmének szempontjából is fontos, hogy betartsd a lefolyótisztítás szakszerű lépéseit.
- lépés: Öntsd a lefolyótisztítót közvetlenül a lefolyóba. Pontosan olyan mennyiségben, ahogy ezt az adott tisztítószer a használati útmutatóban ajánlja.
- lépés: Hagyd hatni 30-60 percig.
- lépés: Öblítsd le alaposan, forró vízzel. Legalább 10 másodpercig folyasd a vizet.
Védd magad!
Minidig használj gumikesztyűt, amikor a lefolyót tisztítod, hiszen a maró anyagok komoly sérüléseket okozhatnak a bőrödön. Fontos arra is figyelned, hogy ne lélegezd be közvetlenül a vegyszerek reakcióba lépése esetén esetlegesen felszabaduló gázokat.
Hogyan könnyítheted meg a dolgod?
Fontos, hogy többet foglalkozz a lefolyód megóvásával, mint magával a tisztításával.
Figyelj, hogy ne kerüljenek ezek az összetevők a lefolyóba:
- zsír, olaj
- kávézacc
- papírdarabok a papírtörlőből vagy szalvétákból
- ételmaradék
- hajcsomók