Főoldal / Ápoltság / Így lett a fejtetű – ismerd meg, majd óvd tőle gyermeked!
fejtetű

Így lett a fejtetű – ismerd meg, majd óvd tőle gyermeked!

A szeptember a tetvek hónapja! Ahogy beindul a suli, és a lurkók találkoznak egymással, azzal egyidejűleg az élősködők is beülnek az iskolapadba, megkeserítve ezzel mind a gyerekek, mind a családtagjaik életét. A rovarok fertőző betegséget bár nem terjesztenek, sok testi-lelki kellemetlenséget okoznak, így jó őket elkerülni, ha pedig ez nem sikerült, jobb tőlük mielőbb megszabadulni.

A fejtetű mindenhol ott van

Minden jel arra utal, hogy fajunk kialakulása óta együtt élünk a tetvekkel. Ezt bizonyítja az ókori fésűk fogazatának méretezése is. Nagy valószínűséggel a szépítkezési eszközt a tetvek eltávolítására használták.

A vérszívók az egész világon megtalálhatók. Leggyakrabban a rossz higiénés környezetben élők között jelennek meg, elsősorban a hajléktalanoknál tapasztalják az előfordulását, járványszerűen pedig főként a kisiskolások és az óvodások körében terjed.

A vérszívó sokasodása hihetetlenül gyors

A fejtetű könnyen átterjed az egyik emberről a másikra, főként a fejek szoros érintkezése révén, de a széktámlák, fésűk, illetve a hajjal kapcsolatba kerülő tárgyak által is könnyedén terjednek a rovarok.

Az élősködő rendkívül szapora. A serkékből a lárvák 5-8 nap alatt kikelnek és 2-3 héten belül már ivaréretté is válnak. A kifejlett nőstények 1-5 nap alatt lesznek ivarérettek. Az első hónap végére egyetlen nőstény akár 150 utóddal is rendelkezhet.

A fejtetvesség megelőzése és kezelése

A legjobb, ha a tetűnek nem engedsz zöld utat. A megelőzés érdekében legalább az őszi időszakban ajánlott a kislányod hajába olyan hajgumit kötni, amely a természetes illóolajok fokozatos felszabadulásával távol tartja a fejtetveket a gyerekek hajától. Ha pedig már beütött a krach, olyan sampont javasolt beszerezni, amely hajmosás közben elpusztítja a hajtetveket.  

fejtetű

Vedd fel a harcot a tetvekkel!

További tetűirtó tippeket korábbi cikkünkben találsz.

Nézd meg ezt is!

Répa krémleves

Répakrémleves – egyszerű és finom recept a hétköznapokra

A nyári melegben is vágyunk egy könnyed, mégis tápláló levesre, ami nemcsak finom, de egészséges …