Főoldal / Házi Praktikák ! / Kellemetlen szagok terjengnek a lakásodban? Szüntesd meg!

Kellemetlen szagok terjengnek a lakásodban? Szüntesd meg!

Veled is előfordult már, hogy hiába takarítottad ki az otthonodat, hiába csillog-villog minden szeglete, valahonnan mégis furcsa szagok áradnak? Nem tudod, hogy mi lehet a rossz szagok forrása, és hogy hogyan léphetsz fel ellenük? Néhány jó praktikával ettől a problémától könnyedén megszabadulhatsz.

A sütés-főzés közben keletkező illatok, esetleg szagok teljesen átjárhatják a lakást, amik bár elsőre, amíg éhesek vagyunk, kifejezetten kellemesnek tűnhetnek, azonban hamar zavaró tényezővé válhatnak. Az olajszag például kimondottan zavaró, de erős szellőztetéssel és légfrissítővel elnyomhatjuk azt. Jó megoldás lehet még, ha kevés vízben narancshéj darabokat főzünk, ami csodálatos illatot áraszt magából.

A rossz szagoknak a másik okozója a porzsákos porszívó is lehet. A porszívó használata során az összegyűjtött, állott por ismét bekerül a levegőbe. Ezt több módon küszöbölhetjük ki. A porzsákba egy-két fahéjrudat beledobhatunk, de a porszívó illatosító is jó megoldás lehet, amelynek szintén nagyon egyszerű a használata. A porszívózás előtt bele kell helyezni a betétet a porzsákba, ami megköti a kellemetlen szagokat és kellemes illattal tölti meg a helyiséget.

Furcsa szagok a hűtőből is terjenghetnek, amely akár még az étvágyat is csökkentheti, hiszen nincs is attól rosszabb, amikor éhesen kinyitod a hűtőt, és borzalmas szagok csapnak meg. Erre a problémára természetes megoldást nyújt a szódabikarbóna és a sütőpor, amelyek hatására megszűnnek a kellemetlen szagok. De nyilvánvalóan a kifejezetten hűtőszekrénybe gyártott szagtalanítók is semlegesítik az összegyűlt ételszagokat, illatokat.

Sajnos vannak olyan esetek is, amikor maga az épület a rossz szagok forrása, főként, ha egy régi építésű társasházról van szó. Leginkább a nyirkos, hideg hónapokban jellemző, hogy a magas páratartalom dohos szagot, esetleg penészedést eredményez. Ekkor a gyakori szellőztetés mindenképpen ajánlott, valamint a lakás különböző pontjain elhelyezett fenyőolajjal átitatott szivacs is magába szívhatja a rossz szagokat. Lényeges, hogy a szivacsot gyakran kell cserélni, mivel a régi nedves szivacs úgyszintén orrfacsaró lehet.

Nézd meg ezt is!

Három egyszerű praktika, hogy profin mozogj a konyhában!

A hétköznapokban egyre kevesebb idő marad az alapvető konyhai munkákra, nemhogy a kísérletezésre. A sütés-főzés …