A tészta a legkönnyebben elkészíthető ételek közé tartozik, mégis rengeteg mítosz övezi. Ezek közül az egyik legelterjedtebb, hogy a frissen főzött tésztára hideg vizet kell engedni. Sokaknál ez egy bevett gyakorlat, mások viszont elszörnyülködnek a szokástól.
Mi a helyes eljárás?
Alapesetben hiba átmosni a tésztát vízzel!
Amennyiben a főzés után hideg vizet engedünk a tésztára, akkor bár az valóban nem lesz ragacsos, ám épp a legfontosabb tulajdonságaitól fosztjuk meg: hideg lesz, illetve a ragacsosság elvesztése, a keményítő réteg lemosása miatt a szósz nem tapad majd rá.
Mi lehet a megoldás?
A szűrés után azonnal össze kell keverni a tésztát a szósszal, hogy a ragadásnak még a lehetősége se állhasson fenn.
Kivétel persze mindig van!
A főszabály alól egyetlen esetben lehet, sőt kell kivételt tenni: ha a tésztát hidegen fogjuk tálalni, keményítőt igénylő szósz nélkül. Például a tésztasaláták esetében épp az alacsony hőmérséklet a kívánt állapot. Emellett a vizes öblítés amiatt is jól jöhet, mert megállítja a főzési folyamatot, így biztosan nem lesz túlfőtt a tészta.
Ez az egyetlen eset, amikor elfogadható, ha átmossuk a tésztát. Egyéb alkalmakkor mindenképp érdemes kerülni ezt a sokak által tévesen alkalmazott praktikát.
Ha a tökéletes tészta receptet keresed, csekkold le, mi hogyan készítjük a carbonara spagettit!–>