Főoldal / Házi Praktikák ! / Meg kell mosni a tésztát főzés után, vagy sem? Eláruljuk!
főzés

Meg kell mosni a tésztát főzés után, vagy sem? Eláruljuk!

A tészta a legkönnyebben elkészíthető ételek közé tartozik, mégis rengeteg mítosz övezi. Ezek közül az egyik legelterjedtebb, hogy a frissen főzött tésztára hideg vizet kell engedni. Sokaknál ez egy bevett gyakorlat, mások viszont elszörnyülködnek a szokástól. 

Mi a helyes eljárás?

Alapesetben hiba átmosni a tésztát vízzel!

Amennyiben a főzés után hideg vizet engedünk a tésztára, akkor bár az valóban nem lesz ragacsos, ám épp a legfontosabb tulajdonságaitól fosztjuk meg: hideg lesz, illetve a ragacsosság elvesztése, a keményítő réteg lemosása miatt a szósz nem tapad majd rá. 

Mi lehet a megoldás? 

A szűrés után azonnal össze kell keverni a tésztát a szósszal, hogy a ragadásnak még a lehetősége se állhasson fenn.  

Kivétel persze mindig van!

A főszabály alól egyetlen esetben lehet, sőt kell kivételt tenni: ha a tésztát hidegen fogjuk tálalni, keményítőt igénylő szósz nélkül. Például a tésztasaláták esetében épp az alacsony hőmérséklet a kívánt állapot. Emellett a vizes öblítés amiatt is jól jöhet, mert megállítja a főzési folyamatot, így biztosan nem lesz túlfőtt a tészta. 

Ez az egyetlen eset, amikor elfogadható, ha átmossuk a tésztát. Egyéb alkalmakkor mindenképp érdemes kerülni ezt a sokak által tévesen alkalmazott praktikát. 

Ha a tökéletes tészta receptet keresed, csekkold le, mi hogyan készítjük a carbonara spagettit!–> 

főzés

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …