Főoldal / Folttisztítas / Házi praktikákkal a foltok ellen!

Házi praktikákkal a foltok ellen!

Az otthoni, házi fortélyok alkalmazása a háztartásban ugyanolyan ősi, mint a gyógynövények használata és hasznossága. Sokszor lehet nem is gondolnád, milyen egyszerű, hétköznapi dolgok és termékek tudnak a segítségedre lenni a takarításban és foltok eltüntetésében.

Ha már nem lehet megfordítani a díványhuzatot

Bizonyára neked is jelentett kihívást a kávéfolt a kanapén, a smink lenyomata a blúz szegélyén, vagy az étel hagyta paca a terítőn. Ismerős az a hajtépős hangulat, amikor már semmi nem segít, nem lehet megfordítani a párnát, bútort húzni a szőnyegre csakhogy ne látszódjon a pecsét rajta?

 

Néhány hasznos tippünk van most számodra,  és még boltba sem kell menned, hogy megvásárold ezeket a csodaszereket. Ugyanis szinte mindegyik megtalálható otthon, a saját konyhádban, háztartásodban.

 

 

  • Nemcsak hajmosásra

 

A sampon nem csupán a te hajadat és fejbőrödet tisztítja meg, hanem például a foltos a ruhákat is. Egyszerűen csak dörzsöld be a szennyezett részbe a ruhán, tedd be a mosógépbe, és láss csodát: a makacs foltnak se híre, sem hamva nem lesz.

 

  • Vess be gyümölcsöt a gyümölcsfolt ellen!

 

Ha esetleg finomabb, kényesebb anyagon hagyott foltot a lédús barack vagy egy érett eper, akkor vess be ellene egy másik gyümölcsöt: a citromot. A citrom levével nedvesítsd be a foltot, hagyd így állni körülbelül 5-10 percig, majd meleg vízben öblítsd ki a ruhát. Meglátod, a folt el fog tűnni. Citrom helyett egyébként még az ecet is beválhat ilyenkor.

 

  • Ezt nem állja ki a rúzsod

 

Vannak már csók- és érintésálló rúzsok, olyanok is, amelyek 12 órán át is tündökölnek az ajkadon. De egy valamit egyetlen rúzs okozta folt se áll ki, ez pedig a glicerin, megtámogatva egy kis alkohollal. Ha a rúzsfoltot a ruhán előkezeled glicerinnel, kimosod, majd ráadásnak áttisztítod egy kis alkohollal, a rúzslenyomatok elfognak tűnni.

 

  • Fehér, mint a tej

 

Ha a fehér terítőre, vagy az ingre, blúzra bor fröccsen, akkor a tej segíthet. Forralj fel egy kicsit, és amikor már forr, akkor öntsd rá a szennyeződésre és szivaccsal dörzsöld jó alaposan át. Így el fog halványulni a folt, ezután csak dobd be a mosógépbe a többi ruhával együtt és meglátod, a bornak nyoma sem lesz.

 

  • A foltok sója

 

Ha a gyerek ivólevet löttyintett a terítőre vagy leitta a pólóját vele, akkor az egyszerű, sima konyhasó tökéletes választás, hogy maradéktalanul kiszedd a foltot a textilből. Vastag rétegben szórd rá a sót a foltra, a nedves szennyeződést néhány perc alatt magába szívja, magába szippantja a só, és ezután egy puha kefével egyszerűen csak söpörd le a ruháról. Érdemes utána betenni a ruhát egy gyors mosásra, de a folttal nem kell már bajlódnod az biztos.

 

Nézd meg ezt is!

Nyári könnyű saláták – villámrecept

Nemcsak a strandszezonra való felkészülésben segítenek a saláták nyáron, de a nagy melegben még jobban …