Főoldal / Házi Praktikák ! / Mit csomagolj holnapra? – Így állíthatsz össze egészséges uzsonnákat!

Mit csomagolj holnapra? – Így állíthatsz össze egészséges uzsonnákat!

Te is szeretnél sokkal tudatosabban és egészségesebben étkezni, és a gyerekek uzsonnáját is eszerint összeállítani? Akkor elárulunk néhány alapszabályt, amik mentén elindulhatsz.

Mennyit?

Amikor elkezded összeállítani azt a bizonyos uzsonnás dobozt, akkor az első dolog, amit át kell gondolnod, hogy milyen mennyiségekben gondolkodj. Hiszen tápanyag szükségletünk sok dologtól függ. Teljesen más egy gyermek és egy felnőtt, egy férfi és egy nő napi átlagos energiaszükséglete. Szerencsére ma már számos olyan kalkulátort találsz, ami kiszámolja helyetted, hogy mennyi a napi kalóriaszükségleted, ha beírod a korod, nemed, aktuális súlyodat és azt, hogy mennyit mozogsz egy nap. Ha igazán oda szeretnél figyelni az egészséges táplálkozásra, akkor oszd fel a napi átlagos kalóriaszükségleted az étkezések között, és eszerint határozd meg az adagokat. 

Mit?

Ha egy igazán egészséges tízórait szeretnél összeállítani, akkor figyelj arra, hogy minden fontos tápanyag benne legyen, méghozzá harmonikus arányban. De az sem mindegy, hogy milyen forrásból kerülnek az ajánlott tápanyagok a szervezetünkbe.

Íme néhány példa az egészséges forrásokból, amik közül válogathatsz a teljesértékű tízórai összeállításánál:

A fehérje az egyik legfontosabb tápanyag. Remek fehérjeforrás a tojás, a hal és a szárnyas húsok.

A szénhidrátokra is szüksége van a szervezetünknek, ezért ha mértékkel is, de fontos része az egészséges étrendnek. Jó szénhidrát forrás a zab, rizs, quinoa, teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcsök és zöldségek.

Hiába halljuk legtöbbször csak a rémhíreket a zsírokról, bizony zsírokból is vannak egészségesek, amikre szervezetünknek szüksége van. A legjobb források a magvak, avokádó, olívaolaj, kókuszolaj, vaj (nem margarin!) és egyéb tejtermékek.

Nézd meg ezt is!

5 tipp, hogy fehérebbek legyenek a függönyeid

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …