Főoldal / Gyereknevelés / Mutass jó példát az iskolában – zöld csomagolási tippek az uzsonnához
csomagolás

Mutass jó példát az iskolában – zöld csomagolási tippek az uzsonnához

Manapság – nagyon helyesen – egyre népszerűbbé válik a környezetbarát életmód, étkezés, öltözködés, csomagolás stb. Amióta szárnyra kapott, egyre többen figyelnek arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. A mindennapok zöldítése minél korábban a szokásunkká válik, annál nagyobb hatást, pozitív változást érhetünk el a bolygónkon. 

Hogyan lehet ezt minél korábban elkezdeni?

Úgy, hogy gyermekeinknek ezt a szellemiséget adjuk tovább. Például: szelektíven gyűjtjük a szemetet vagy éppen odafigyelünk, hogy milyen csomagoló és egyéb eszközöket használunk a háztartásunkban.

Mi az, amit a kisgyermeked minden nap visz az iskolába? Az uzsonna.

Világszerte kétmillió tonnánál is több hulladékot termelünk évente, aminek egy jó része azokból a csomagoló anyagokból áll össze, amit megveszünk és utána hajítjuk is a kukába.

Most adunk néhány ötletet, hogy tudd mibe pakolhatod nyugodt szívvel gyermeked uzsonnáját. 

Papírdoboz

Celofán, fólia, esetleg nejlonzacskó helyett, pakold papírdobozba az ételt. Ugyanúgy frissen tartja azt, csak éppen nem károsítja úgy a környezetet. A műanyag uzsonnás doboz is jobb, mintha azonnal eldobható szemétről beszélnénk, de egyszer abból is szemét lesz és jóval nagyobb nyomot fog maga után hagyni, mint egy papírdoboz.

Ha mindenképpen csomagolni is szeretnéd az ételt, akkor pedig inkább a szalvétás megoldást válaszd. Lehet, hogy a szendvicsbe beleragad egy kicsit, de ezt egy-két mozdulattal el is lehet tüntetni, a bolygónk pedig hálás lesz érte.

Miért fontos mindez?

Azok az emberek, és szerencsére most már egyre többen a kereskedelemben is, akik papírdobozokat használnak, olyan anyagba fektetnek, amely komposztálható és újrafeldolgozható. A műanyaggal az a probléma, hogy nem képes teljesen lebomlani. Mikroműanyag darabok maradnak közöttünk, amelyből halak és egyéb állatok táplálkozhatnak, ezzel pedig mondanom sem kell, hogy a pusztulásba hajtjuk őket.

Használj üveget

Az üveg természetes összetevőkből készül, igen tartós és 100%-ban újrahasznosítható. 

A leveseket vagy a felvágott gyümölcsöt érdemes inkább üvegben elhelyezni, ugyanis még frissen is tartja a termékeket, ha jól le van zárva. Kisgyerek számára, persze érthető, ha nem ezt az opciót választod, de tudd, hogy a jövőben ez is alkalmazható.

Ezzel a néhány környezetbarát ötlettel, nemcsak a Földnek tudsz segíteni, de nagyszerű példát mutathatsz a gyermekednek is. 🙂

csomagolás

Amennyiben nemcsak környezettudatos, hanem kreatív csomagolás ötletekre vagy kíváncsi, nézz bele korábbi cikkünkbe is! De ne feledd, minden ötletet zölden valósíts meg!

Nézd meg ezt is!

Répa krémleves

Répakrémleves – egyszerű és finom recept a hétköznapokra

A nyári melegben is vágyunk egy könnyed, mégis tápláló levesre, ami nemcsak finom, de egészséges …