Nemcsak a strandszezonra való felkészülésben segítenek a saláták nyáron, de a nagy melegben még jobban is esnek a könnyebb ételek. Íme néhány saláta recept, amik akár önmagukban is megállják a helyüket egy étkezésnek.
Waldorf saláta
A Waldorf saláta egy igazi ínyenc fogás. Különleges hozzávalóival harmonikus ízélményt nyújt, tökéletes könnyű nyári vacsorának.
Hozzávalók:
- 4 db zellerszár
- 1 fej saláta
- 2 db alma
- fél citrom leve
- 10 dkg dióbél
A mártáshoz:
- 1 dl habtejszín vagy kefír
- 4 evőkanál majonéz
- só
- bors
Elkészítés:
A zellert és az almát vágd csíkokra és locsold meg citromlével. A diót törd durva darabokra.
A kefirből vagy tejszínből sóval, őrölt borssal és majonézzel készíts tartármártás szerű öntetet. Az alma és a zeller csíkokat keverd össze a dióval, majd az öntettel. A keveréket halmozd a salátalevelekre.
Cézár saláta
A klasszikus ízek kedvelőinek örök befutója a jól ismert Cézár saláta. Tartalmas, mégis könnyű, és még a különböző diétákba is jól beilleszthető.
Hozzávalók:
A pirított kenyérkockákhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 2 bögre kenyérkocka
- só
A salátához:
- 1 db tojás
- 3 tk citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1/2 tk frissen őrölt bors
- 1/2 tk szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
- 1 tk kapribogyó
- 1 tk dijoni mustár
- 1/3 bögre olívaolaj
- 1/3 bögre reszelt parmezán sajt
- 2 fej római saláta
Elkészítés:
Pirított kenyérkockák
Vágd fel a kenyeret kockákra. Egy tálban keverd össze az összepréselt fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Pirítsd aranybarnára a kenyérkockákat a sütőben, 350 fokon.
Salátaöntet
Főzd meg a tojást, majd hagyd kihűlni. Tedd egy keverőtálba az összepréselt fokhagymát, összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a tojást. Sózd, borsozd ízlés szerint. Fokozatosan add hozzá az olívaolajat, és keverd simára az összetevőket.
Saláta
A kockákra tépkedett salátát keverd össze az öntettel, a maradék parmezán sajttal és a kenyérkockákkal.
Caprese saláta
A Caprese saláta egy igazi olasz étel. Ezzel a salátával akár a vendégeidet is elkápráztathatod egy olaszos témájú vacsora során. Ráadásul szuper gyorsan összedobható.
Hozzávalók:
- 3 db paradicsom
- 200 g bivaly mozzarella
- 1 csokor bazsalikom
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk balzsamecet
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Turmixold össze és szűrd át a bazsalikomot és az olívaolajat. Vágd a mozzarellát és a paradicsomot egyforma vastagságú karikákra, és felváltva tedd őket a tányérra. Ízesítsd sóval, borssal, és locsold meg a bazsalikomos olajjal, valamint néhány csepp balzsamecettel.
Neked melyik lesz a kedvenc nyári salátád?