Főoldal / Házi Praktikák ! / Süsd meg életed legjobb farsangi fánkját!
fánk

Süsd meg életed legjobb farsangi fánkját!

Olyan, mintha még csak most múlt volna el a karácsonyi nagy evések időszaka, de máris beköszöntött a farsang, ami újabb finomságokat tartogat magában. Mert egyetlen farsang sem múlhat el a mennyei fánk nélkül!

De hogyan lesz garantáltan olyan a farsangi finomság, mint amiről ábrándoztunk?

Most elhoztuk a legjobb receptet, amellyel nem lehet mellélőni!

Így készítsd el életed legjobb farsangi fánkját!

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 30 g élesztő (friss)
  • 50 g margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek porcukor
  • 3 dl tej
  • 1 kk sütőrum
  • 1 csipet só
  • a sütéshez 1 l napraforgóolaj

Elkészítése:

  1. Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben kb. 15 perc alatt.
  2. Keverjük össze az átszitált lisztet a porcukorral, majd készítsünk a kupac közepébe egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe öntsük a tojássárgákat, a tejben felfuttatott élesztőt és a kevés rumot és sót.
  3. Gyúrjuk össze a szalagos fánk tésztáját – ez egy viszonylag lágy tészta lesz –, majd gyúrjuk el benne az előre megolvasztott margarint is. Dolgozzuk addig, míg homogén (nem ragacsos) masszát nem kapunk. Nyugodtan használhatunk hozzá dagasztógépet is.
  4. Tegyük félre a farsangi fánk tésztáját kelni, konyharuhával letakarva, langyos helyen (kb. 1 óra). A tészta akkor lesz jó, ha a duplájára kelt.
  5. A megkelt tésztát deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki fánkszaggatóval vagy más eszközzel. A kiszaggatott fánkocskák közepébe nyomjunk ujjunkkal 1-1 lyukat (ne szakítsuk át), majd pihentessük még egy rövid ideig.
  6. Forrósítsuk fel fazékban a napraforgóolajat, majd közepes lángon kezdjük el sütni a fánkot: az a fele kerüljön lefelé az olajba, ami a pihentetésnél a teteje volt (lyukas fele). Süssük a lyukas oldalát fedővel lefedve, míg aranybarna nem lesz, majd vegyük le a fedőt és fordítsuk meg őket, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Vigyázat: ekkor már nem kell újra lefedni a fazekat!
  7. A kész szalagos fánkokat csepegtessük le szalvétán, majd tálaljuk melegen, porcukorral, lekvárral vagy akár csokiszósszal, esetleg olvasztott mogyorókrémmel vagy más tetszőleges édes ízekkel kiegészítve.

Már csak arra kell figyelnünk, hogy szellőztessünk, mert a nagy pára penészhez vezethet.

fánk

További mennyei receptekért kövesd blogunkat!>>>

Nézd meg ezt is!

Hatékony foltisztítás.

Hogyan tüntesd el a vörösbor foltot + 1 tuti forraltbor recept, ha már ezeket tudod!

A vörösbor az egyik leggyakoribb baleseti forrás a vendégségek vagy őszi fesztiválok alatt, de szerencsére …