Főoldal / Házi Praktikák ! / Válassz okosan, és évek múlva is imádni fogod a függönyödet

Válassz okosan, és évek múlva is imádni fogod a függönyödet

A függöny a lakás belső tereinek lényeges dekorációs eleme. Az otthonunk alapvető hangulatát nagyban meghatározza, hogy milyen színű, anyagú mintázatú függönyt választunk, így a vásárlás előtt jól át kell gondolni, hogy milyen szempontok szerint döntünk. Néhány tényező alapos átgondolásával sikerülhet olyan függönyt vásárolnod, ami évek múlva is a lakásod mutatós darabja lehet.

A függönyöknek több szerepe is van, ugyanis használhatóak sötétítésre, árnyékolásra, takarásra, illetve csak dekorációs célra is. Első körben azt érdemes átgondolni, hogy mi milyen rendeltetést szánunk az új lakáselemnek. Ez után meg kell figyelnünk, hogy milyenek a fényviszonyok az adott helyiségben, milyen színűek a falak, a burkolatok, illetve a bútoraink. Mindezek a döntési folyamat központi részei, de az is sokat nyom a latba, hogy épp a lakás melyik részébe keresünk függönyt.

Anyagválasztás

Egy függöny lehet rendkívül tetszetős, miközben az anyaga rosszminőségű. Emiatt a vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a termékcímkét, ugyanis egyes daraboknak körülményes lehet a tisztítása, illetve a vasalása.

Ha a kényelem az elsődleges számunkra, akkor az alacsony hőfokon mosható anyagokat érdemes előnyben részesíteni, mivel ezek kevésbé gyűrődnek, valamint olyanok is találhatók, amelyeket egyáltalán nem kell vasalni.

A sablé és a jacquard például a könnyen kezelhető, nehezen gyűrődő anyagtípusok közé tartoznak. Az organza viszont könnyen gyűrődik, tisztítását pedig óvatosan érdemes végezni, kézzel, vagy alacsony hőfokon. A voile könnyen kezelhető és kevésbé gyűrődik, azonban vasalást igényel.

Méretarány

A függönnyel lehet trükközni is, mivel segítheti a helyiség optimalizálását. Ha a belmagassággal nem vagy megelégedve, a földig érő függönnyel jól lehet magasítani a teret, a széles függönyözött felülettel pedig növelhető a térérzet. Az ablak alatt található bútorokat, esetleg radiátorokat szintén be kell kalkulálni a függöny hosszának kiválasztásába.

Stílus

Az otthonod arculata, illetve a lakásban domináló színek fontos szempontok kell, hogy legyenek a választás során. Ha a bútorok világos színűek, élénk, erős színű függönyök lehetnek a megfelelőek, viszont ha sötét a berendezés, a világos, pasztellszínek mutathatnak jól. A bútoroknak nem csak a színe, hanem a stílusa is meghatározó lehet, mivel a klasszikus bútorokhoz elegáns függönyök illenek, viszont a modern berendezéshez újszerű függöny passzol.

Nézd meg ezt is!

Smink és gyereknevelés

Ma már akár tinédzsernek sem kell lennie egy lánynak, és megjelenik rajta a smink. Nem …