A meggyleves egy klasszikus nyári fogás, melynek kellemesen savanykás íze és frissítő jellege igazán jól tud esni a nagy kánikulákban. Egyszerű elkészíteni és rendkívül sokoldalú, hiszen hidegen vagy melegen is fogyasztható. Bátran készíthetjük előre akár egy nyári partira vagy egy családi összejövetelre is.
A meggyleves alapvetően friss vagy fagyasztott meggyből készül. Sőt gyakran kiegészítik egy kis citromlével vagy citromhéjjal is, hogy még üdébb ízt kapjon. Tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is kísérhetjük.
![](https://praktikushaziasszonyok.hu/wp-content/uploads/2024/06/Praktikus-cikk-tartalom-2024-06-11T114258.036-1024x577.jpg)
Íme egy egyszerű, mégis ínycsiklandó meggyleves recept:
Hozzávalók:
- 500 g friss vagy fagyasztott meggy
- 150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
- 1 liter víz
- 1 citrom (leve és héja)
- Opcionális: tejszínhab vagy vaníliafagylalt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a már fejtett meggyet, majd tegyük egy lábasba.
- Adjuk hozzá a cukrot és a vizet, majd forraljuk fel közepes lángon.
- Amikor felforrt, csökkentsük a lángot, és hagyjuk főni további 15-20 percig, vagy amíg a meggy megpuhul és az ízek összeérnek.
- Közben reszeljük le a citrom héját, majd facsarjuk ki a citrom levét.
- Amikor a meggyleves elkészült, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Keverjük össze jó alaposan.
- Hagyjuk kihűlni a levest, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.
- Tálaláskor adjunk hozzá tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot ízlés szerint.
Ez a friss és könnyű meggyleves tökéletes választás lehet egy nyári ebéd vagy vacsora után, de akár egy délutáni nasinak is.
![](https://praktikushaziasszonyok.hu/wp-content/uploads/2024/06/Praktikus-cikk-tartalom-2024-06-11T122853.852-1024x577.jpg)