Főoldal / Házi Praktikák ! / Hogyan öntözd nyáron a kerted?

Hogyan öntözd nyáron a kerted?

A tavasszal teleültetett virágos vagy gyümölcsös, illetve zöldséges kertben nyáron gyönyörködhetünk és számos termést is ilyenkor élvezhetünk, takaríthatunk be. De nyáron rendkívül fontos, hogy jókor és jó mennyiségben kapjon vizet a föld, az udvarunk, a kertünk. Bizonyára már te is bosszankodtál amiatt, mert az egyik kedves virágod vagy finom zöldséges veteményed kipusztult, ami vagy a nagy szárazság miatt, vagy a túl sok locsolás miatt következhetett be. 

 

Ezért érdemes utánajárni és tudatosan öntözni a növényeket. 

De gondoltad volna, hogy nemcsak a növény fajtájától, 

hanem a föld milyenségétől is függ, mennyire kell meglocsolni? 

Pedig így van, nézzük is meg, ez pontosan mit is jelent!

 

  • Milyen a föld?

Ha agyagos a föld szerkezete nálad otthon, akkor sokkal több vizet, sokkal több időn át képes a veteményes megtartani. Ezzel szemben a homokos talaj lényegesen kevesebb vizet tart meg, ami azt is jelenti, hogy hamarabb kiszárad, tehát sűrűbben kell locsolnod is.  Ezért érdemes akár szakember, kertész tanácsát is kikérned a kert földjét illetően, hogy tud mennyire sűrűn kell locsolnod.

 

  • Naná, hogy figyelni kell az időjárást

Természetesen az aznapi hőmérsékletet és az időjárási előrejelzést is figyelned kell. Mert ha mondjuk még aznap estére hatalmas mennyiségű esőt mond, akkor nem érdemes, sőt, nem is kell locsolnod. De ha a hét minden napjára 35 fokot mond, sehol egy esőfelhő vagy egy jó kis zuháré, akkor sajnos az esti locsolást nem úszod meg te sem. Érdemes este locsolni, mert a nagy melegben, a tűző napon fennállhat annak veszélye, hogy a hirtelen jött locsolás miatt megég a növény. Erre mindenképp figyelj oda!

 

  • Mulcs takarásban a locsolás

A mulcs tulajdonképpen egy fakéreg réteget jelent, aminek számos fajtája van. Dekorként és tápanyagforrásként egyaránt használják és hasznosítják.  Sőt, a mulccsal betakart növény a nedvességet is könnyebben megtartja a növény gyökérzeténél. Illetve ez a fajta “takarás” a felcsapódó földtől is védelmezi a palántát vagy a kifejlett növényt. Vigyázz! Itt semmiképpen ne öntözz felülről, csakis a növény tövénél lehet, szépen és óvatosan.

Locsolás, kerti munka után se feledkezz meg az alapos kézmosásról és fertőtlenítésről!

Használd ehhez a BradoLife termékeket!

Nézd meg ezt is!

5 dolog, ami téged is idegesít a gyerekedben, csak nem vallod be

A folyamatos hiszti, az állandó ellenkezés, a századik feltett kérdés minden édesanyából váltotta már ki …