Főoldal / Praktikus megoldások / Mindenkinek le fog esni az álla, ha ez a menü kerül idén az ünnepi asztalra

Mindenkinek le fog esni az álla, ha ez a menü kerül idén az ünnepi asztalra

Az ünnepi menüre a legtöbb családban nagy figyelmet fordítanak. Mindenki arra törekszik, hogy ekkor valami igazán finom étellel álljon elő. Mi most egy íncsiklandó menüötletet hoztunk nektek, amellyel biztosan elbűvölsz mindenkit.

Halászlé

Hozzávalók

  • 60 dkg ponty
  • 60 dkg harcsa
  • 1 ek só
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 1 db erőspaprika
  • bors

Elkészítés

A megtisztított halakat kifilézzük, feldaraboljuk, megsózzuk, majd a felhasználásig hűtőbe rakjuk.

A csontokat és a halfejet egy edénybe tesszük, rádobjuk a felkockázott hagymát, a fokhagymát, sózzuk, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel és megközelítőleg másfél órán keresztül főzzük.

Ha az alaplé elkészült, egy tésztaszűrőn átpasszírozzuk, majd újra tűzre tesszük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, két perc forralás után a halfiléket is, és 10 perc alatt puhára főzzük. A levest végül felkarikázott erőspaprikával ízesíthetjük. 

Sült libacomb párolt káposztával

Hozzávalók

Libacombhoz:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 4 db libacomb
  • bors

Káposztához:

  • 1 kg vöröskáposzta
  • 9 ek cukor
  • 150 ml olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 kávéskanál só
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 150 ml vörösbor

Elkészítés

Egy nagyobb jénai aljára halmozzuk a szeletelt vöröshagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket. A bőrös libacombokat sózzuk, borsozzuk és bőrös oldalukkal felfelé a hagymaágyra fektetjük őket, majd félig felöntjük vízzel.

Letakarjuk fóliával és 180 fokos sütőben legalább 2 órán át pároljuk. Ezután levesszük a fóliát és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

A káposztához az olajat felforrósítjuk, hozzátesszük a cukrot, és egy picit karamellizáljuk. Beletesszük a finomra reszelt káposztát, alaposan összekeverjük az olajos karamellel és ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a köményt, a citrom levét és a bor egy részét. Lefedjük, és hagyjuk lassan párolódni. Ha kevésnek találjuk a levét, akkor kevés bort öntsünk alá, és pároljuk készre.

Mákos guba torta

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg darált mák
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 db kifli
  • tejszínhab

Elkészítés

A tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a darált mákot összeöntjük, majd felfőzzük. Mikor felforrt kb. 20 percig hűlni hagyjuk.

Hozzákeverjük a mascarponét, majd a keveréket a felkarikázott kiflikre öntjük.

Egy tortaformába helyezzük a kifliket, egyenletesen eloszlatjuk, majd egy napra a hűtőbe helyezzük. A megdermedt mákos guba torta tetejére tejszínhab is kerülhet

Jó étvágyat kívánunk az ünnepi menühöz!

Nézd meg ezt is!

Krónikus fáradtság.

Miért vagyok mindig fáradt? Íme 7 gyakori ok.

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, az azt jelentheti, hogy a tested próbál mondani valamit. Bár …