Főoldal / Konyha / Forralt bor helyett, különleges forró italok-RECEPTEK

Forralt bor helyett, különleges forró italok-RECEPTEK

Amikor kint már hűvös és nyirkos az idő ráadásul korán sötétedik a testet és a lelket is felmelegíti egy fűszeres forró ital. Van azonban élet a klasszikus forralt boron túl, érdemes különlegességekkel is próbálkozni!  Ha vendégeket vársz az ünnepekre, vagy ha csak magadnak készítenél valami lélekmelengetőt, összeszedtünk neked pár különleges, forró finomságot. Lassan kortyold, add meg a módját és biztos lehetsz benne, hogy ezek miatt az italok miatt szeretni fogod a telet!

  1. Fűszeres almaital
    A forró almabort fűszerezzük olyan fűszerekkel, amelyeket az almás pite készítéséhez is használunk.

Hozzávalók:

1 liter almabor (cider)

3 evőkanál barna cukor

1 fahéjrúd és további fahéjrudak a

csészébe szúrva

1 kávéskanál szegfűbors

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

őrölt szegfűszeg

frissen reszelt szerecsendió

csipet só

120 ml brandy (opcionális)

Forrald fel az almabort, majd keverd

hozzá az összes hozzávalót.

 

  1. Indiai gyömbér tea

A hagyományos indiai gyömbér italt a friss rozmaring, édeskömény, kardamom és menta járja át. Ideális tea lehet a stresszes téli hétköznapokra is.

 

Hozzávalók:

4 kiskanál zúzott kardamom

1 teáskanál édeskömény

1 teáskanál rozmaring apróra vágva

5 csésze víz

1 közepes darab friss gyömbér,

apróra vágva

1 evőkanál méz

5-6 friss mentalevél, plusz levelek a

díszítéshez

A vizet főzzük fel, adjuk hozzá az

összes hozzávalót, kapcsoljuk le a lángot, majd fedjük le. 5

perc után szűrjük le.

Mézzel édesítsük ízlés szerint.

  1. Fűszeres forró csokoládé

Az úgynevezett „melegítő” fűszerek, mint a fahéj vagy kardamon fokozzák a bennünk levő energiát.  Ez a mesés ital hosszú órákra feltölt energiával. Még finomabb szójatejből készítve.

 

Hozzávalók:

1 liter szójatej

200 dkg étcsokoládé durvára vágva

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt kardamom

csipet frissen őrölt bors

csipet só

Forraljuk fel a szójatejet és

keverjük hozzá az étcsokoládét és a fűszereket.

 

  1. Chai latte

Se nem tea, se nem kávé, de a téli hónapok egyik kedvenc melegítő itala a fűszeres álom. Tea az alapja és a mézeskalácshoz használatos fűszerek adják az erejét, ezért a karácsonyi menüben is megállja a helyét.

Hozzávalók:

3 teáskanál fekete tea

4 dl víz

2 dl zsírdús tej (3,5 %-os zsírtartalommal)

3 teáskanál porrá őrölt fűszerkeverék fahéjból, csillagánizsból, gyömbérből, szerecsendióból – ez kiváltható ugyanennyi mézeskalács-fűszerkeverékkel is. (Ez tartalmazza mindezeket a fűszereket)

3 teáskanál nádcukor

 

Így készül:
A vizet felforraljuk. Egy nagyobb edénybe kanalazzuk a teafüvet és a fűszerkeveréket. A forró vízzel leforrázzuk, 3-4 percet állni hagyjuk.

Közben a tejet felgőzöljük, vagy lábosban forrásig hevítjük, de nem forraljuk fel! Ez utóbbi esetben tejhabosítóval felhabosítjuk. 4 csészét előkészítünk. A fűszeres teát leszűrjük, cukorral édesítjük. Egyenlő arányban elosztjuk az előkészített csészékben, majd rákanalazzuk a tejhabot. Azonnal kínáljuk.

 

  1. Rozmaringos birsalmapuncs
    Ha valami tényleg különlegesre vágysz, próbáld ki ezt a birsalmás rozmaringos narancsos íz robbanást!

 

Hozzávalók:

4 kemény birsalma

7 dl almalé

7 dl vörösbor

12 dkg barnacukor

2 ág rozmaring

1 narancs héja

1 rúd vanília

Így készül:

Az almalét a borral, a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rozmaringággal felforraljuk, a meghámozott és felkockázott birsalmát belefőzzük úgy, hogy maradjon kissé roppanós. Hozzáadjuk a narancshéját. Hagyhatjuk így, darabosan, de le is turmixolhatjuk. Forrón kínáld.

 

Bármelyiket is választod, biztosan sikere lesz a vendégeid körében, hogy nem az unalomig ismételt italokkal kínálod őket. Oszd meg velünk kedvenc forró ital receptedet!

Nézd meg ezt is!

Téli bőrápolás.

A bőrápolás fontossága ősszel: Hogyan készüljünk fel a télre?

Az őszi időszak különleges kihívások elé állítja a bőrünket: a hűvös, szeles idő, a csökkenő …