Főoldal / Házi Praktikák ! / Ünnepi bűzforrások

Ünnepi bűzforrások

Jönnek azok a napok, amikor a sütés-főzésről szól legtöbb háziasszony élete. Ilyenkor sokszor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem tudjuk hová bezsúfolni a rengetegféle ételt, amit készítünk. Aki teheti, kiteszi a kertbe, a kamrába, a teraszra, de sokan csak a hűtőre hagyatkozhatnak az ünnepek között is. Sokak visznek ajándékba is finomabbnál finomabb fogásokat, hogy elbüszkélkedjenek legújabb receptjeikkel barátaiknak-rokonaiknak. Sőt, a disznótorost is ilyenkor szokás kóstolóba vinni a családnak.

Igen ám, de a sok-sok különféle étel, főként a füstölt finomságok képesek elég nagy galibát okozni, mivel a szagok elég nehezen lokalizálhatók a hűtőszekrényen belül.  Az ünnepi fogások között pedig kimondottan sok az olyan étel, ami az egész hűtőnket eláraszthatja a szagával. Ez a probléma egyik része, a másik viszont, hogy az ételek óhatatlanul is átveszik egymás szagát, ha nem megfelelően tároljuk őket.  Mik lehetnek ezek az ételek? Mikre kell különösen odafigyelni, hogy minél gondosabban tároljunk?

Hal

Rengeteg háztartásban az ünnepi asztal főszereplője a hallé vagy halászlé, ki hogy nevezi. Ennek a nagyon finom magyar specialitásnak azonban elvitathatatlan tulajdonsága az erős, jellegzetes illata. Ez nemcsak a készétel formájában, de nyers állapotában is képes elárasztani sajátságos illatával a hűtőszekrényt. Próbáljuk mindig bontatlan csomagban főzés előtt, készételként pedig légmentesen zárható edényben tárolni a halételeket.

Káposzta

Közkedvelt karácsonyi fogás a töltött káposzta, aminek nem a benne lévő tölteléktől lesz – hogyan is fogalmazzuk szépen – erős a bukéja. Tudjuk, hogy semmi gond a káposztával, sem a belőle készült ételekkel, tálaláskor. De próbáljunk csak meg kinyitni egy hűtőszekrényt, amelyben jó pár napja ott pihen egy adag káposzta. Ilyenkor a káposztás ételek kigőzölgésének szaga messze nem ennivalóéra emlékeztet. És ugye mondani sem kell, hogy a káposzta ízű vaj, sajt, sütemény nem igazán számít a gasztronómia csúcsának. Tároljuk inkább légmentesen záró edényben és plusz egy réteg zacskóban az isteni finom töltött káposztát, ami pár nap múlva csak még finomabb lesz.

Füstölt, fokhagymás húsok

A disznótoros, a hurka-kolbász még mindig a karácsonyi lakoma részét képezik sok helyen. Az ünnepi fogások közül pedig bizonyos ételek füstölt hússal készülnek, mint ahogy sok helyen a töltött káposzta is. A töltelékes finomságokat általában jó sok fokhagymával készítjük, így nem csoda, hogy szintén el tudják a teljes hűtőszekrényt szagosítani, ha minden elővigyázatosság nélkül tároljuk. Érdemes itt is bevetni a légmentesen zárható tárolókat.

Persze vannak már praktikus megoldások arra, hogy a hűtő egy kimondottan szagmentes helynek számítson, de az ilyen nagyon erős aromájú ételeket erről függetlenül nem szabad önmagukban, védő csomagolás vagy doboz nélkül betenni a hűtőbe. Figyeljünk arra is, hogy a dobozokra mindig tökéletesen zárjuk rá a fedelüket, mert, ha csak egy kis helyen is nyitva marad, a szag kiszökik.

Használj hűtő szagtalanítót és az ételeid nem fogják átvenni egymás szagát a hűtőszekrényben!

Nézd meg ezt is!

5+1 tipp, hogy mindig rend legyen a szekrényedben

Egy sietős reggeli készülődés után te sem szívesen nézel be a ruhásszekrényedbe? A nagy rumli …