Főoldal / Házi Praktikák ! / Újévi hagyományok. Te is követed?

Újévi hagyományok. Te is követed?

A szilveszter ünnepe a búcsú a régitől és az új köszöntésének kettős érzésével jár. A szokások és a babonák gyakorlatilag mindent behálóznak az év utolsó napján. Meghatározzák az evést és ivást vagy, hogy mit és hogyan csinálunk. Nem is csoda, hiszen a „tét” nem más, mint a teljes előttünk álló újesztendő. Vagyis az, hogy egészségesek, sikeresek, gazdagok, szerencsések leszünk-e, és hogyan töltjük el az előttünk álló 365 napot. Éppen ezért van az, hogy rengeteg népi szokás, babona, tiltás kapcsolódik a szilveszterhez és az újév napjához.

Fontos a hangzavar

Eredetileg az ártó, gonosz szellemeket űzték el az óévet búcsúztató hangoskodással. Régen dudával, ostorral, kolomppal verték fel a szomszédságot. Ma már a zajkeltő eszközöket felváltotta a papírtrombita, az anyós nyelv illetve a különféle tűzijáték, petárda és más pirotechnikai eszközök. A zaj dolga az óévben történt minden rosszat, bánatot feledtetni és elűzni. Ezeket hátrahagyva, cél az újévben, hogy csupa jó és szerencsés dolog történjen életünkben.

Fogadkozunk

Átlépve egy újesztendőbe az embernek természetes igénye, hogy valami ténylegesen is megváltozzon, valóban hátra hagyjuk a minket nem szolgáló dolgokat az életben. Ezért  fogadtunk meg dolgokat, hogy hátrahagyjuk eddig hibáinkat és tiszta lappal kezdhessük el az újesztendőt. Ilyenkor ki lehet nyíltan is mondani, hogy miben szeretnénk változtatni az előttünk álló időszakban.

Együtt boldogabb

Nem véletlen, hogy már az ókorban is sokan együtt ünnepelték az év végét. Ennek közvetett oka lehet, hogy a bánatot, a fájdalmat, a hibákat sokkal könnyebb másokkal együtt hátra hagyni, mint magányos elhatározásunkban.  Innen ered, hogy az emberek ilyenkor együtt mennek el inni, bulizni, ünnepelni, de fogadkozni, óévet temetni és újévet köszönteni!

Étkezés, ételek újév napján

A népi hiedelmek természetesen az étkezésre is vonatkoznak. Az esztendő első napján nem szabad például baromfit fogyasztani, mivel az „kikaparja a szerencsét”. Sertést azonban érdemes enni, ugyanis az „előtúrja a szerencsét”. Kifejezetten ajánlott szemes terményeket, lencsét vagy babot fogyasztani, mert az sok pénzt hozhat a házhoz. De figyelem, amennyit főzünk, mind egy szemig meg kell enni, hiszen a maradék bizony veszteségként jelenik meg a családi kasszában!

Nálatok mi a hagyomány? Hogyan várjátok a szép újesztendőt?

Nézd meg ezt is!

Nyári könnyű saláták – villámrecept

Nemcsak a strandszezonra való felkészülésben segítenek a saláták nyáron, de a nagy melegben még jobban …