Főoldal / Praktikus megoldások / Fenséges nyári desszert: Az epres tiramisu
Epres tiramisu

Fenséges nyári desszert: Az epres tiramisu

Az epres tiramisu egy kifinomult és ízletes változata a hagyományos olasz desszertnek, amelyet a klasszikus tiramisu rajongói és az eper szerelmesei egyaránt élvezni fognak. A tiramisu eredetileg egy olasz desszert, amelyet a 20. század második felében találtak ki Veneto régióban, azon belül is Treviso városában. A hagyományos tiramisu kávéval átitatott piskótából, mascarpone krémből és kakaóporból áll. Azonban az évek során sok változata létrejött, köztük az epres verzió is, amely friss, gyümölcsös ízt ad a desszertnek.

Ez a könnyed és frissítő desszert tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakra, amikor az édes és lédús epernek szezonja van.

Hozzávalók:

  • 500g eper (megtisztítva és szeletelve)
  • 200g mascarpone sajt
  • 250ml tejszín
  • 100g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • 200g babapiskóta
  • 1 csésze erős fekete kávé (lehűtve)
  • kakaópor a szóráshoz

Elkészítés:

  • Előkészítés: A mascarpone sajtot vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűvé váljon. Mossuk meg és szeleteljük fel az epret.
  • Kávéba beáztatása: Egy lapos tányérba öntsünk egy csészényi lehűtött erős fekete kávét. Merítsük bele a babapiskótákat egyesével, hogy átjárja őket a kávé, de ne áztassuk túl hosszan, különben szétesnek.
  • Krém elkészítése: Egy tálban keverjük össze a mascarpone sajtot, a porcukrot és a vanília kivonatot, amíg krémes és egyenletes nem lesz. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt, amíg puha habot nem kapunk. Keverjük össze a mascarpone krémmel, óvatosan keverjük, hogy ne veszítsük el a hab légiességét.
  • Rétegezés: Vegyünk egy tál vagy egy üveg kerek formájú edényt, és rétegezzük az aljára a beáztatott babapiskótákat. Ezután tegyünk rá egy réteg szeletelt epret. Kenjük rá a mascarpone krém felét. Ismételjük meg a rétegezést még egyszer, babapiskóta, eper, majd a maradék mascarpone krém.
  • Befejezés: Szórjuk meg a tetejét kakaóporral, hogy szép és ízletes réteget képezzen. Takarjuk le és tegyük hűtőbe legalább néhány órára, vagy akár egész éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek.
  • Tálalás: Vágjunk szeleteket az epres tiramisuból, és tálaljuk friss eperrel díszítve.

Jó étvágyat kívánunk!

Nézd meg ezt is!

Epres-áfonyás pite

Epres-áfonyás pite mascarpone krémmel

Az epres-áfonyás pite egy tökéletes nyári desszert, amely friss gyümölcsök zamatos ízével kápráztat el. Ez …