Főoldal / Praktikus megoldások / Fenséges nyári desszert: Az epres tiramisu
Epres tiramisu

Fenséges nyári desszert: Az epres tiramisu

Az epres tiramisu egy kifinomult és ízletes változata a hagyományos olasz desszertnek, amelyet a klasszikus tiramisu rajongói és az eper szerelmesei egyaránt élvezni fognak. A tiramisu eredetileg egy olasz desszert, amelyet a 20. század második felében találtak ki Veneto régióban, azon belül is Treviso városában. A hagyományos tiramisu kávéval átitatott piskótából, mascarpone krémből és kakaóporból áll. Azonban az évek során sok változata létrejött, köztük az epres verzió is, amely friss, gyümölcsös ízt ad a desszertnek.

Ez a könnyed és frissítő desszert tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakra, amikor az édes és lédús epernek szezonja van.

Hozzávalók:

  • 500g eper (megtisztítva és szeletelve)
  • 200g mascarpone sajt
  • 250ml tejszín
  • 100g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • 200g babapiskóta
  • 1 csésze erős fekete kávé (lehűtve)
  • kakaópor a szóráshoz

Elkészítés:

  • Előkészítés: A mascarpone sajtot vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűvé váljon. Mossuk meg és szeleteljük fel az epret.
  • Kávéba beáztatása: Egy lapos tányérba öntsünk egy csészényi lehűtött erős fekete kávét. Merítsük bele a babapiskótákat egyesével, hogy átjárja őket a kávé, de ne áztassuk túl hosszan, különben szétesnek.
  • Krém elkészítése: Egy tálban keverjük össze a mascarpone sajtot, a porcukrot és a vanília kivonatot, amíg krémes és egyenletes nem lesz. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt, amíg puha habot nem kapunk. Keverjük össze a mascarpone krémmel, óvatosan keverjük, hogy ne veszítsük el a hab légiességét.
  • Rétegezés: Vegyünk egy tál vagy egy üveg kerek formájú edényt, és rétegezzük az aljára a beáztatott babapiskótákat. Ezután tegyünk rá egy réteg szeletelt epret. Kenjük rá a mascarpone krém felét. Ismételjük meg a rétegezést még egyszer, babapiskóta, eper, majd a maradék mascarpone krém.
  • Befejezés: Szórjuk meg a tetejét kakaóporral, hogy szép és ízletes réteget képezzen. Takarjuk le és tegyük hűtőbe legalább néhány órára, vagy akár egész éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek.
  • Tálalás: Vágjunk szeleteket az epres tiramisuból, és tálaljuk friss eperrel díszítve.

Jó étvágyat kívánunk!

Nézd meg ezt is!

Osztrák császármorzsa, amiért mindenki odavan

Az osztrák császármorzsa olyan étel, amely egyedi ízvilágával és történetével az osztrák-magyar konyha egyik különlegességévé …