Főoldal / Fertőtlenítés / 7 tárgy, amiről nem is gondolnád, hogy mennyire tele van baktériumokkal

7 tárgy, amiről nem is gondolnád, hogy mennyire tele van baktériumokkal

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy baktériumok milliói vesznek körül minket nap mint nap. Azonban legtöbbször ezen nem gondolkodunk el, csak azokat az általános dolgokat kerüljük el, amikről rég megtanultuk, hogy mennyire hemzsegnek a baktériumoktól. Viszont ha most belegondolsz, biztos neked is eszedbe jutnak olyan tárgyak, amiket minden nap megfogsz, mégsem gondosz arra, hogy lefertőtlenítsd. Legújabb cikkünkben, most felhívjuk a figyelmed arra, hogy mennyi baktérium lehet ezeken a hétköznapi eszközökön.

Irodában dolgozol? Fertőtlenítetted valaha az irodai géped billentyűzetét, vagy az egeret, amit bent használsz? Pedig rengeteg baktérium lehet rajta! Gondolj csak bele, hogy egész nap ezekkel az eszközökkel dolgozol, és akár többen is használjátok.

A mobiltelefonoddal ugyanez a helyzet, hiszen egész nap a kezedben van, előveszed tömegközlekedés közben, miután a kapaszkodót fogtad, majd amikor hazaérsz kezet mosol, de a mobilodat nem fertőtleníted le, így ugyanazok a baktériumok már vissza is kerültek a kezedre.

A fülhallgató is egy veszélyforrás ebből a szempontból. Egyrészt közvetlenül érintkezik a füleddel, amit akármilyen tisztán is tartasz, az elhalt hámsejtek, a fülzsír – aminek termelődése egy természetes biológiai folyamat – és bizonyos baktériumok akkor is előfordulnak benne. Másrészt pedig ez is egy olyan használati tárgy, ami állandóan nálad van, bedobod a táskádba, zsebedbe, naponta többször megfogod. Ha nem tisztítod le rendszeresen, akár fülgyulladást is okozhat.

Felmérések szerint az otthonokban található baktériumok közel 30%-a a távirányítón is megtalálható, hiszen mindenki aki egy háztartásban él napi többször megfogja, akár evés közben, akár a munkából hazaérve, koszos kézzel. Érdemes ezt is heti többször áttörölni egy fertőtlenítős törlőkendővel.

Egyre kevesebben használunk műanyag zacskókat, hiszen ma már mindenkinek – aki kicsit is odafigyel a környezetvédelemre – van saját vászontáskája, amit mindig magánál hord. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ezt is megfelelő rendszerességgel kimossuk, hiszen a bevásárláskor esetlegesen kiszivárgott levek, vagy lemorzsolódott darabok erjedésnek, penészedésnek indulhatnak, a folyamat hatására pedig elszaporodnak a baktériumok.

Azoknak akik kontaktlencsét hordanak van még egy tárgy, amit minden nap használnak, és most nem a lencsére gondolunk, hanem a tartójára. Hiszen az egyértelmű minden kontaktlencsét használó számára, hogy a lencséket és a folyadékot minden nap cserélni kell, de őszintén, a tartót is el szoktad mosni? Pedig a folyadék cseréjétől nem tűnnek el az azon megtapadt bacik.

Ne felejtsd el gyakran fertőtleníteni ezeket a tárgyakat, főleg a téli vírusos időszakban! Mindig legyen nálad fertőtlenítő kendő vagy gél, hogy védd magad a megfertőződéssel szemben!

Nézd meg ezt is!

Így kezeld a kellemetlen lábizzadást!

Míg télen a zárt, nehezen szellőző cipők, úgy nyáron a meleg idő és a nyitott …