A bejgli nemcsak a magyar konyha elengedhetetlen része, hanem egyfajta karácsonyi szimbólum is. Azt mondják, hogy a karácsonyi asztal teljessége összefonódik a bejgli jelenlétével, különösen a mákos és diós változatával.
A bejgli története és jelentősége a magyar kultúrában évszázadokra nyúlik vissza. A hagyományos receptek alapján a tészta elkészítése lisztből, cukorból, tojásból, tejből, vajból, zsírból és élesztőből áll. A hiedelem szerint pedig a mák – hasonlóan a lencséhez – szerencsét hoz a házba, így a beigli fogyasztása karácsonykor vagy szilveszterkor a jólét és szerencse jelképe.
Ha te is imádod a bejglit, ne félj belevágni az elkészítésébe. Hoztunk neked egy tökéletes, elronthatatlan receptet, mellyel karácsonykor minden vendégedet le fog nyűgözni! Garantált a siker!
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- 250 ml tej
- 150 g vaj
- 100 g zsír
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 30 g élesztő
- 1 citrom reszelt héja
Mákos töltelék:
- 250 g darált mák
- 100 g cukor
- 100 g mazsola
- 250 ml tej
- 1 citrom reszelt héja
- vanília aroma vagy vaníliás cukor ízlés szerint
Diós töltelék:
- 250 g darált dió
- 100 g cukor
- 100 g mazsola
- 250 ml tej
- 1 citrom és narancs reszelt héja
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
- fél teáskanál őrölt fahéj
- vanília aroma vagy vaníliás cukor ízlés szerint
Elkészítés:
- Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojást, vajat, zsírt, citromhéjat, és annyi tejet, amennyit felvesz.
- Jól összedolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot, cukrot, mazsolát, tejet, citromhéjat és vaníliát összekeverjük.
- A diót, cukrot, mazsolát, tejet, citrom- és narancshéjat, sárgabarack lekvárt, fahéjat és vaníliát is összekeverjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a mákos vagy diós töltelékkel megkenjük.
- Hosszában feltekerjük, úgy hogy jó szoros maradjon a tekercs.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és további 20-30 percig pihentetjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!