Főoldal / Gyereknevelés / Tudod hogyan függ össze a könyveid mennyisége és a gyermeked fejlődése?

Tudod hogyan függ össze a könyveid mennyisége és a gyermeked fejlődése?

Az olvasást nem lehet elég korán kezdeni! Onnantól kezdve, hogy egy gyermek megszületik, készen áll arra, hogy megismerkedjen a könyvekkel.

Könyvek, minden életkorban

Természetesen nem minden könyv felel meg, bármely életkorban, de minden fejlődési szakasznak megvan a maga témaköre. A babák a színeket, állatokat, számokat tanulhatják meg a könyvekből. Léteznek pihe-puha textil oldalakból, kifejezetten babáknak készült könyvek is, amiket maguktól is biztonságosan nézegethetnek. Később a mesék világába cseppenhetnek bele, az esti felolvasások időszakában. Majd amikor pedig elkezdenek iskolába járni, akár már maguktól is olvashatnak egyszerűbb gyerekeknek szóló történeteket.

Miért van a könyveknek olyan nagy hatása a gyermek fejlődésére?

Egy nemrég végzett tanulmány szerint két oka van annak, hogy a gyermek szellemi fejlődésére ekkora hatása van az otthoni könyvtárad mérete. Az első az, hogy ha sok könyv körül él valaki, az azt jelenti, hogy a gyermekek olyan környezetben nőnek fel, amely ösztönzi a tanulást és a tudást. A második ok az, hogy a sok olvasás segít a gyermekeknek olyan készségeket elsajátítani, amelyekre egész életük során szükségük lesz.

Mit mond a kutatás?

A kutatás – melyben 160.000 embert vizsgáltak, 2011 és 2015 között – megmutatta, hogy milyen fontos, hogy a gyerekek egy könyvekkel teli otthonban cseperedjenek fel.

A tanulmány szerint ugyanis azok a diplomások, akik úgy nőttek fel, hogy kevesebb könyvük volt otthon, ugyanolyan szintű műveltséggel rendelkeznek, mint azok, akik esetleg nem tanultak tovább, de sok könyv volt körülöttük gyermekkorukban.

Azt is megállapították, hogy a 16 éves korban, a háztartásban megtalálható könyvek mennyisége közvetlen pozitív kapcsolatban van az íráskészséggel, az informatikai ismeretekkel, és a számokkal való kapcsolattal a későbbi években.

Ezek az eredmények persze nem tagadják meg a főiskolák és egyetemek fontosságát. Levonhatjuk azt a következtetést is, hogy ha egy gyermek sok könyv körül nő fel, akkor még tovább halad a felsőoktatási tanulmányaival.

Neked hány könyved van otthon? Úgy érzed itt az ideje, hogy új könyvespolcot szerezz?

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …