Főoldal / Ápoltság / Így előzd meg, hogy elkapja gyermeked a fejtetűt az oviban!

Így előzd meg, hogy elkapja gyermeked a fejtetűt az oviban!

A fejtetűt a zárt közösségekben lehet a legkönnyebben elkapni. Amennyiben tetűre gyanakszunk a gyermekünk óvodai vagy iskolai csoportjában, azonnal tegyünk lépéseket a megakadályozás érdekében, hiszen könnyebb a megelőzése, mint a kezelése, továbbá amennyiben összeszedi gyermekünk az élősködőt az könnyen átterjedhet a család többi tagjára is.

A fejtetű nem válogat. Ugyanúgy megél a rövid, a zsíros, a hosszú, a száraz, a tiszta, ápolt és az ápolatlan hajban is. Az élősködő 3-4 mm nagyságú és a fejbőr véréből táplálkozik. Az áltagosan 4 hétig elő parazita közel 100 petét (serkét) képes lerakni a hajban, melyek 1 hét alatt kikelnek és szinte azonnal ivaréretté válnak, így hamar további serkéket raknak le.

Megelőzése lehetséges!

A megelőzés gyorsabb és könnyebb, mint a kezelés, ezért tegyük meg még idejében a szükséges lépéseket!

  • Ha felmerül a tetű gyanúja gyermekünk közösségében, figyelmeztessük, hogy ne adjon és ne kérjen kölcsön olyan használati tárgyait, mellyel a gyerekek fejbőre és haja közvetlen vagy közvetve érintkezik.
  • Amennyiben hosszú hajú a gyerekünk, fogjuk össze szorosan a haját! Ezzel csökkentjük a kockázatát annak, hogy a haja máséval érintkezzen.
  • Keverjünk a samponunkba 2-3 csepp levendula-, teafa- és eukaliptuszolajat. A tetvek ezektől az illóolajoktól a hajunkat „nem kívánatosnak” érzik majd.
  • Használjunk szilikon tartalmú hajspray-t a hajunkon. A szilikon miatt a hajunk csúszósabbá válik, ami a tetű és a serkék megtapadását is nehezíti.
  • Szerezzünk be megelőző hajszeszt, melyek hosszú távú hatást biztosítanak az élősködők ellen. A legjobb hajszesz akár 2 hétig is védelmet nyújt a tetű ellen. Hajmosást követően itassuk át vele a hajat, majd öblítés nélkül szárítsuk meg, így a tetű már a hajba kerülést követően, peterakás előtt elpusztul.

pedex 2

Nézd meg ezt is!

Ezektől retteg minden anyuka iskolakezdéskor!

Amikor elindul a suli, valahol megkönnyebbül minden anyuka. Megszabadulunk attól a nyomástól, hogy a gyerekeknek állandó …