Főoldal / Életmód / Cukor, méz, mesterséges édesítőszerek – melyik a legegészségesebb?
cukor

Cukor, méz, mesterséges édesítőszerek – melyik a legegészségesebb?

Hűsítő fagylalt, mennyei csokoládé, krémes sütemény – ezek azok a finomságok, amiknek csak a legnagyobb akaraterővel rendelkezők tudnak ellenállni, és még ők sem mindig. Az édes ízek szerelmesei azonban nehéz helyzetben vannak, ha az egészséges életmód mellett szeretnék elkötelezni magukat. Bár már számos édesítőszer és cukorfajta közül választhatunk, nem egyszerű kiigazodni közöttük. Rengeteg – sokszor egymásnak teljesen ellentmondó – véleményt olvasni arról, hogy mi egészséges vagy éppen mi tiltólistás. Cikkünkben most összeszedtük a legismertebb édesítők legfőbb jellemzőit, hogy végre egyértelművé váljon, miként tehető egészségessé az édes élet.

Fehér cukor

A fehér méregként is emlegetett kristálycukor fogyasztása kifejezetten káros. Egyrészt a szervezet számára szükségtelen, üres kalóriának számít, másrészt a vércukorszint ingadozását okozza. Túlzott fogyasztása idővel elhízáshoz, sőt akár cukorbetegséghez is vezethet. 

Barna cukor

Sokan a barna cukor mellett kötelezik el magukat, mert azt gondolják, hogy jóval egészségesebb, mint fehér társa. A rossz hír viszont az, hogy ez nem így van. A barna cukornak is ugyanolyan negatív élettani hatásai vannak, mint a fehérnek. Sőt, sokszor a barnás árnyalatát csak a hozzáadott melasz nevű anyagnak köszönheti. 

Méz

A mézet egy egészséges édesítőként tartjuk számon. Ez részben igaz, mivel alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a sima cukornak, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kalóriatartalma igen magas, tehát érdemes vele csínján bánni. 

Mesterséges édesítőszerek

Tabletta, por és folyadék formájában is kaphatók a mesterségesen előállított édesítőszerek. Ízükért jellemzően a szacharin felelős, mely a cukornál 300-szor édesebb, viszont csak főzés után szabad az ételhez adni, ugyanis hő hatására könnyen keserűvé válhat. 

Ezek a szerek bár valóban a cukor energiamentes alternatívái, ám a hozzáadott mesterséges adalékok egészségkárosító hatásai miatt semmiképp nem számítanak tökéletes választásanak. 

Sztívia

A Dél-Amerikában őshonos növény, a jázminpakóca leveleiből nyerik a sztíviát, amely 30-szor édesebb a cukornál. Nem vitás, van egy kis mellékíze, ám mellette szól, hogy kalóriatartalma a nullát közelíti és nem okoz vércukorszint-emelkedést sem. Rendkívül egészséges édesítő. 

cukor

Nézd meg ezt is!

Fahéjas csiga

Ínycsiklandozó cinnamon roll: A tökéletes fahéjas csiga receptje

A fahéjas csiga, vagy más néven cinnamon roll, egy olyan sütemény, amely az édes péksütemények …