Főoldal / Életmód / Melyik zöldség/gyümölcs népszerűsége emelkedett a legjobban? 3 érdekes válasz!
Health food for fitness concept with fresh fruit, vegetables, pulses, herbs, spices, nuts, grains and pulses. High in anthocyanins, antioxidants,smart carbohydrates, omega 3 fatty acids, minerals and vitamins.

Melyik zöldség/gyümölcs népszerűsége emelkedett a legjobban? 3 érdekes válasz!

Az egyik hírportál megkérdezte a zöldség-gyümölcs nagykereskedői piac egyik vezető szereplőjét arról, hogy tapasztalata szerint az utóbbi pár évben melyik zöldség vagy gyümölcs népszerűsége emelkedett a legjobban, három érdekes választ kaptak.

A fogyasztási adatok alapján látványosan megnőtt az utóbbi pár évben a cukkini, az avokádó és a Palermo paprika népszerűsége Magyarországon. A padlizsán népszerűsége viszont látványosan visszaesett a zöldség-gyümölcs nagykereskedői piac egyik vezető szereplője szerint. A Központi Statisztikai Hivatal adatai is megerősítik, amit a piacvezető tapasztalt.

Az avokádó az elmúlt években nemzetközi szinten is nagy karriert futott be, a világpiacon is nagyon nagyot nőtt a kereslet rá, és ezt a trendet Magyarország is követte, ami a KSH importadatai alapján is látszik.

Melyik paprika áll a dobogón?

Adataik szerint az egy főre jutó paprikafogyasztás az elmúlt 8 év alatt rendre 4,5-5 kilogramm között mozgott, viszont a pirosabb, vagy egzotikus színű paprikákat (kápia, kaliforniai, Palermo stb.) sokkal jobban szeretjük a téli hónapokban, mint a hagyományos tv paprikát. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árinformációs rendszere alapján látszik, hogy a kaliforniai paprika mindig jóval drágább, télen is és nyáron is. Ebből az következik, hogy télen sokkal inkább hajlandóak vagyunk megadni a prémiumot a kaliforniai paprikáért.

A cikkből az is kiderül, hogy a különböző kápia fajtákra a magyar termelők is egyre nagyobb mértékben kezdenek átállni, illetve hogy a piac vesztesének címére jelenleg a padlizsán a legesélyesebb, mert ennek a zöldségnek a fogyasztása visszaesett mostanában.

Érett avokádó 10 perc alatt

Szóval nagyon úgy tűnik, hogy ha választanunk kell padlizsán vagy avokádókrém között, akkor az avokádó kerül ki győztesen! Sokszor azonban meggyűlik a bajunk azzal, hogy elég érett-e már a gyümölcs, vagy meghámozzuk és ehetetlenül kemény belül. Erre van egy jó trükk, amit érdemes kipróbálni, ha kemény avokádóval van dolgunk.

10 percen belül megérik az avokádó, ha betesszük a sütőbe. Csavarjuk be alufóliába, tegyük rá a sütőlapra és állítsuk a sütőt 200 fokra. Egy kisebb avokádó 10 perc alatt puhul meg. Minél nagyobb a gyümölcs, annál tovább tart a sütési idő. Nagy daraboknál pedig akár 40 perc is lehet!

Ezután hűtsük le az avokádót, és már fel is használhatjuk.

Tartsd észben, hogy így az avokádót gyakorlatilag megfőztük, ezáltal kicsit megváltozik az íze. Ezért az ilyen módon érlelt avokádó elsősorban más hozzávalókkal együtt való felhasználásra alkalmas.

Nézd meg ezt is!

5+1 tipp, hogy mindig rend legyen a szekrényedben

Egy sietős reggeli készülődés után te sem szívesen nézel be a ruhásszekrényedbe? A nagy rumli …