Főoldal / Gyereknevelés / 10 tény a terhességről, amit sok nő nem akar beismerni… a 8-ik számomra is újdonság!

10 tény a terhességről, amit sok nő nem akar beismerni… a 8-ik számomra is újdonság!

Kisbabát szeretnél? Sokan a terhességnek csak a pozitív részét hangoztatják, azonban vannak negatív részei is, amit lehet, hogy még senki sem mondott el neked. Nem akarunk elriasztani a terhességtől, de jobb, ha felkészülsz! Íme a tíz legkellemetlenebb dolog, ami rád vár a terhesség alatt:

1. Vizelet visszatartási probléma

Az egyik legkorábbi jele a terhességnek az, hogy jelentősen megnő a fürdőszobában
töltött idő. A vizelet visszatartási probléma furcsa módon áldott állapontban természetesnek tekinthető. Mint olyan sok terhességi tünetért, ezért is a hormonok a felelősek.
Gyakran éjszaka is arra ébredünk, hogy alig tudjuk visszatartani. Minél nagyobbra
duzzad a méh, annál nagyobb nyomást gyakorlunk a húgyhólyagra. De ez még nem minden:
néha elég egyetlen nevetés, köhögés vagy tüsszentés is elég ahhoz, hogy ne tudjuk
visszatartani a vizeletet.

2. Gyakori székrekedés

Minden terhesség más, de előbb-utóbb mindenkinél előállhat a székrekedésé. Az egyik kiváltó ok a megnövekedett progeszteronszint, amelynek hatására a bélmozgás lelassul, a másik, hogy a méh nyomást gyakorol a belekre. Végül az is okozhatja, hogy a szervezet vízszükséglete megnő, ami a belekben vándorló széklet állagát, távozási idejét negatívan befolyásolja.

3. Gyakran szellentened kell

A hormonális változások és a lassú emésztés miatt, terhesség alatt nagyon sok bélgáz képződik. Ahogy a belsőnk tolódik, préselődik, idomul babánk növekedéséhez, számíthatunk rá, hogy szembesülni fogunk emésztési problémákkal. Őszintén be kell látnunk, hogy időnként olyan rossz szagot árasztunk magunkból, hogy a férfiakat is megszégyeníthetnénk. Sajnos önáltatás azt gondolni, hogy képesek leszünk kontrollálni a gázképződést.

4. Gyors hangulatváltozás

Ne szégyelljük hangulatváltozásainkat, hiszen a hormonjaink tehetnek róla. Egyik pillanatban nevetünk, aztán elsírjunk magunkat egy cuki cicás reklámon. A legtöbb állapotos nő egyetért abban, hogy partnere pontosan azt kapta, amit megérdemelt, amiért egy vitában meg merte említeni a hormonjait. A várandósság kilenc hónapja alatt nem is érzékeljük majd furcsa viselkedésünket, de a szülés után bizony eszünkbe jut majd egy-két igazságtalan reakció és ez kellemetlenül érinthet.

5. Kiütések és pattanások

A hormontúltengés miatt a terhesség ideje alatt felléphetnek fiziológiás bőrelváltozások, de bőrbetegségek is kialakulhatnak a terhesség során.

6. Öregnek fogod érezni magad

Amikor terhes leszel, hirtelen 30 évvel idősebbnek fogod érezni magad, mivel egy csomó mindent el kell szenvedned. Legyen az fejfájás, görcsök, lábfájás – mindig előáll valami.

7. Nyáladzás a terhesség alatt

Igen, jól olvastad. Akár a csecsemőknél. A terhesség hónapjai alatt gyakran megnövekszik a nyáltermelődés, emiatt gyakori a túl sok nyál érzete. Aggodalomra azonban nincs ok, ez teljesen normális jelenség, mert a nyálmirigyek a sokat emlegetett hormonok miatt egyszerűen sokkal több nyálat termelnek a szokásosnál.

8. Nem kívánt szőrnövekedés

A hormonok egyik furcsa játéka, hogy a terhesség alatti fokozódik a szőrnövekedés. Nagyon szeretjük majd, ha dús és fényes lesz a hajunk, de ugyanakkor az arcunkon is megjelenhetnek nem kívánt szőrszálak. Kozmetikusunk biztosan jobban fog élni várandósságunk alatt.

9. Gyakori orrfolyás terhesség alatt

A másik kellemetlen tünet, ami szinte minden kismamánál jelentkezik, a terhességi orrfolyás, orrdugulás. De természetesen ez sem ok nékül történik. Ennek is megvan az orvosi magyarázata.

10. Nagyobb cipőt kell vásárolnod

Mindenki tudja, hogy a nők néhány kilót felszednek a terhesség alatt, de azt is tudni kell, hogy a terhes nőknek legalább egy fél számmal nagyobb cipőre lesz szükségük a terhesség ideje alatt. A nagyobb terhelésnek köszönhetően a talp idővel kiszélesedik, emiatt néhány nő terhesség után soha többé nem térhet vissza a korábbi méreteihez.

Kétségtelen, hogy ezek a tények túlságosan szörnyűen hangzanak. De legalább most már tudni fogod, hogy milyen kellemetlenségekkel jár, és időben fel tudsz készülni. De amikor a kisbabát a kezedbe veszed és meglátod az első mosolyt az arcán, garantáltan minden kellemetlenséget el fogsz felejteni.

Forrás: http://www.durdur.cf/blog/archivum/79

Nézd meg ezt is!

Elkezdődött a suli, ezekkel a betegségekkel VIGYÁZZ!

Sajnos az iskolai közösségekben gyakran előfordulhatnak különféle betegségek, melyek akár a te gyermeked épségét is …