Főoldal / Gyereknevelés / Első nap az iskolában – csinálj hozzá kedvet a kisdiáknak!

Első nap az iskolában – csinálj hozzá kedvet a kisdiáknak!

Az iskolakezdés legtöbb esetben nagy izgalommal jár együtt a gyerekek számára. Valaki már alig bírja kivárna, de olyan is akad, aki rettenetesen fél az első naptól egy idegen környezetben. Ekkor muszáj kitalálnunk valami kedvcsinálót, amivel átfordítjuk a rettegett várakozást várva várt várakozássá. Mit tehet ilyenkor egy szülő? Lássuk!

Készítsük fel, hogy mire számítson

Amikor épp alkalmasnak tartjuk a pillanatot és úgy látjuk a gyermek is kellőképpen jó hangulatban van egy jó kis beszélgetéshez, akkor ültessük le és meséljünk neki az iskoláról. Előidézhetjük saját emlékeinket(természetesen csak a jókat) és felkészíthetjük, hogy milyen fantasztikus élmények fogják érni.

Kezdjük el a tanulást szeptember előtt

Jó, ha a gyermek nem az iskolában találkozik elsőként a számokkal és a betűkkel. Próbáljunk minél többet foglalkozni, játékosan tanulni a csemetékkel. Így az iskolába kerülve nem lesz lemaradva a többiekhez képest, sőt, akár még nagyobb kedvvel megy majd a tanórákra, ha dicséretben lesz része.

Vásároljunk együtt

Ha visszaemlékezünk saját gyermekkorunkra, akkor talán emlékszünk rá, hogy a papírboltok miliője mindig is egy varázslatos, színes és izgalmas világként tárult elénk. Manapság a gyártók is egyre tetszetősebbé teszik a füzeteket, borítókat a kedvenc mesehősökkel, amivel még inkább érdekessé és szerethetővé teszik az iskolai tanszerek használatát. Vidd el a gyerkőcöt és válasszátok ki közösen, hogy mi kerüljön majd az iskolatáskába, amit aztán egész évben forgathat majd a kezében.

Csomagolás együtt

Lehet, hogy vannak kevésbé kézügyes gyerekek, de ha segítünk nekik és együtt borítjuk vidám színekbe a könyveket, akkor neki is nagyobb élmény lesz a későbbiekben használni ezeket. Türelmesen és vidáman álljunk neki és ne hagyjuk, hogy a balkezesség elvegye a kedvet ettől a remek szórakozástól. Arról nem beszélve, hogy ha gyermek számára negatív lesz az élmény, akkor félő, hogy a csomagolás feladata ránk marad a jövőben.

 

Nézd meg ezt is!

Szeptemberi iskolakezdés.

Biztonságos iskolakezdés

Az iskolakezdés mindig izgalmas időszak a diákok és tanárok számára egyaránt. Az új osztálytársak, a …