A legtöbb családban ritkán kerül hal az asztalra. Az ünnepi időszakban azonban a nem mindennapi fogások kerülnek előtérbe, így ilyenkor a halászlé mellett jelentős szerepet kapnak a különféle izgalmas halételek is. A következőkben a három kedvenc receptünket mutatjuk be, amelyekkel igazi gasztro élménnyé varázsolható a szenteste.
1. Ponty chia-magos bundában
Hozzávalók
- 80-90 dkg szeletelt ponty
- ½ citrom leve
- só
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- 2-3 tk chia-mag
Elkészítés
A halszeleteket ízlés szerint sózzuk, a citromlével meglocsoljuk, majd fél órát állni hagyjuk.
A panírozáshoz összekeverjük a zsemlemorzsát és a magvakat. A felütött tojásokat sózzuk, aztán pedig villával felverjük. A pontyszeleteket megforgatjuk a morzsában, a tojásban, aztán ismét a morzsában. Végül bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Sült burgonyával vagy burgonyasalátával kínáljuk.
2. Sügér édesburgonyával
Hozzávalók
A halhoz:
- 2 db sügérfilé
- ½ db citrom leve
- ½ db lime leve
- 1-2 gerezd fokhagyma
- ½ tk csilipehely
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek extra szűz olívaolaj
A körethez:
- 1 db közepes édesburgonya
- 1 tk extra szűz olívaolaj
- ½ tk őrölt koriander
- ½ tk őrölt kömény
Elkészítés
Először is a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, összeforgatjuk az olívaolajjal és a fűszerekkel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütő legfelső részén nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben összekeverjük a citrom és a lime levét, a zúzott fokhagymával, a csilipehellyel és az aprított petrezselyemmel.
A halszeleteket alufóliára helyezzük, az oldalukat alaposan átkenjük a fűszeres olajjal. A halfiléket leöntjük a maradék páccal, és becsomagoljuk a fóliába. Amikor az édesburgonya már 15 perce sül, a halat is a sütőbe helyezzük, és 10-12 perc alatt az egészet készre sütjük.
3. Lazac tejfölös uborkával
Hozzávalók
- 4 szelet lazacfilé
- 1 db citrom
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
- 1 ek méz
- 1 db kígyóuborka
- 1 hagyma
- kevés kapor
- 2 dl tejföl
Elkészítés
A lazacot megmossuk, papírtörlőn megszárítjuk. A citrom héját lereszeljük, majd a citromot felszeleteljük.
Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, a lazacot beletesszük, sózzuk, befedjük a citromszeletekkel, majd 30 percig marináljuk.
A lazacot 180 fokon 15 percig a sütőben pároljuk, majd megszórjuk a reszelt citromhéjjal, rácsöpögtetjük a mézet, végül pedig 3 percig 225 fokon grillezzük.
Időközben az uborkát felkockázzuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk. Az egészet összeforgatjuk, sózzuk borsozzuk és hozzákeverjük a tejfölt. A hallal tálaljuk.
Kellemes karácsonyi hangolódást kívánunk!