Főoldal / Házi Praktikák ! / 3 kihagyhatatlan halas fogás, amiket szenteste tálalhatsz

3 kihagyhatatlan halas fogás, amiket szenteste tálalhatsz

A legtöbb családban ritkán kerül hal az asztalra. Az ünnepi időszakban azonban a nem mindennapi fogások kerülnek előtérbe, így ilyenkor a halászlé mellett jelentős szerepet kapnak a különféle izgalmas halételek is. A következőkben a három kedvenc receptünket mutatjuk be, amelyekkel igazi gasztro élménnyé varázsolható a szenteste.

1. Ponty chia-magos bundában

Hozzávalók

  • 80-90 dkg szeletelt ponty
  • ½  citrom leve
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 2-3 tk chia-mag

Elkészítés

A halszeleteket ízlés szerint sózzuk, a citromlével meglocsoljuk, majd fél órát állni hagyjuk.

A panírozáshoz összekeverjük a zsemlemorzsát és a magvakat. A felütött tojásokat sózzuk, aztán pedig villával felverjük. A pontyszeleteket megforgatjuk a morzsában, a tojásban, aztán ismét a morzsában. Végül bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Sült burgonyával vagy burgonyasalátával kínáljuk.

2. Sügér édesburgonyával

Hozzávalók

A halhoz:

  • 2 db sügérfilé
  • ½  db citrom leve
  •  ½  db lime leve
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ½  tk csilipehely
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek extra szűz olívaolaj

A körethez:

  • 1 db közepes édesburgonya
  • 1 tk extra szűz olívaolaj
  • ½  tk őrölt koriander
  • ½  tk őrölt kömény

Elkészítés

Először is a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, összeforgatjuk az olívaolajjal és a fűszerekkel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütő legfelső részén nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Közben összekeverjük a citrom és a lime levét, a zúzott fokhagymával, a csilipehellyel és az aprított petrezselyemmel.

A halszeleteket alufóliára helyezzük, az oldalukat alaposan átkenjük a fűszeres olajjal. A halfiléket leöntjük a maradék páccal, és becsomagoljuk a fóliába. Amikor az édesburgonya már 15 perce sül, a halat is a sütőbe helyezzük, és 10-12 perc alatt az egészet készre sütjük.

3. Lazac tejfölös uborkával

Hozzávalók

  • 4 szelet lazacfilé
  • 1 db citrom
  • 1 ek olívaolaj
  • bors
  • 1 ek méz
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 hagyma
  • kevés kapor
  • 2 dl tejföl

Elkészítés

A lazacot megmossuk, papírtörlőn megszárítjuk. A citrom héját lereszeljük, majd a citromot felszeleteljük.

Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, a lazacot beletesszük, sózzuk, befedjük a citromszeletekkel, majd 30 percig marináljuk.

A lazacot 180 fokon 15 percig a sütőben pároljuk, majd megszórjuk a reszelt citromhéjjal, rácsöpögtetjük a mézet, végül pedig 3 percig 225 fokon grillezzük.

Időközben az uborkát felkockázzuk, a hagymát és a kaprot apróra vágjuk. Az egészet összeforgatjuk, sózzuk borsozzuk és hozzákeverjük a tejfölt. A hallal tálaljuk.

Kellemes karácsonyi hangolódást kívánunk!

Nézd meg ezt is!

Sütőtökös receptek

5 egyszerű sütőtökös recept, amit imádni fogsz

A sütőtök az őszi-téli szezon egyik legkedveltebb alapanyaga: nemcsak finom, de egészséges és számos fogás …