Főoldal / Házi Praktikák ! / A bejgli recept, amit mindenki imádni fog
bejgli

A bejgli recept, amit mindenki imádni fog

A bejgli nemcsak a magyar konyha elengedhetetlen része, hanem egyfajta karácsonyi szimbólum is. Azt mondják, hogy a karácsonyi asztal teljessége összefonódik a bejgli jelenlétével, különösen a mákos és diós változatával.

A bejgli története és jelentősége a magyar kultúrában évszázadokra nyúlik vissza. A hagyományos receptek alapján a tészta elkészítése lisztből, cukorból, tojásból, tejből, vajból, zsírból és élesztőből áll. A hiedelem szerint pedig a mák – hasonlóan a lencséhez – szerencsét hoz a házba, így a beigli fogyasztása karácsonykor vagy szilveszterkor a jólét és szerencse jelképe.

Ha te is imádod a bejglit, ne félj belevágni az elkészítésébe. Hoztunk neked egy tökéletes, elronthatatlan receptet, mellyel karácsonykor minden vendégedet le fog nyűgözni! Garantált a siker!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 250 ml tej
  • 150 g vaj
  • 100 g zsír
  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 30 g élesztő
  • 1 citrom reszelt héja

Mákos töltelék:

  • 250 g darált mák
  • 100 g cukor
  • 100 g mazsola
  • 250 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • vanília aroma vagy vaníliás cukor ízlés szerint

Diós töltelék:

  • 250 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 100 g mazsola
  • 250 ml tej
  • 1 citrom és narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • vanília aroma vagy vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítés:

  • Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.
  • A lisztet elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojást, vajat, zsírt, citromhéjat, és annyi tejet, amennyit felvesz.
  • Jól összedolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot, cukrot, mazsolát, tejet, citromhéjat és vaníliát összekeverjük.
  • A diót, cukrot, mazsolát, tejet, citrom- és narancshéjat, sárgabarack lekvárt, fahéjat és vaníliát is összekeverjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a mákos vagy diós töltelékkel megkenjük.
  • Hosszában feltekerjük, úgy hogy jó szoros maradjon a tekercs.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és további 20-30 percig pihentetjük.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
bejgli

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Nézd meg ezt is!

Húsvéti kalács

Ínycsiklandozó húsvéti fonott kalács

Ahogy beköszönt a tavasz és virágba borulnak a kertek, elérkezik a húsvéti ünneplés ideje. Az …