Főoldal / Házi Praktikák ! / A legkülönlegesebb sütőtökös receptek
sütőtök

A legkülönlegesebb sütőtökös receptek

Az ősz eljövetelével nemcsak a nyári ruhadarabokat cseréljük le garbókra, de az étrendünk is teljesen megváltozik. Bejönnek a képbe az évszak alapanyagai.

A szezon egyik legnagyobb kedvence a sütőtök, amit sokféleképpen fel lehet használni, rengeteg izgalmas étel készíthető belőle. Hoztunk most három egyszerű, de annál különlegesebb és finomabb sütőtökös finomságot. 

Mutatjuk is a recepteket!

1. Sütőtökkrémleves pirított kolbásszal

sütőtök

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl víz
  • 2 dl kókuszkrém
  • 1 mk majoránna
  • 1 mk kakukkfű 
  • bors
  • olívaolaj
  • darabolt kolbász 

Elkészítés:

A sütőtököt felkockázva sütőpapírra tesszük. Rárakjuk a hagymát és a fokhagymát, ezeket is kisebb darabokra vágva. Só, bors, kis olívaolaj, majd 180 fokon 40 percig sütjük. 

Ha jól átsültek a zöldségek, egy fazékban a 2 dl vízzel pépesítjük, majd a maradék 2 dl vizet a majoránnával, kókuszkrémmel és kakukkfűvel elkeverve, fokozatosan hozzáadjuk. Kevés kolbászt megpirítunk egy serpenyőben, és tetszés szerint a tetejére szórjuk.

2. Sütőtökös tészta

sütőtök

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ág zsálya
  • 1 db póréhagyma
  • bors
  • 1 tk balzsamecet
  • 5 dkg parmezán
  • 1 dl zöldségleves alap
  • 1 dl főzőtejszín
  • 40 dkg penne tészta

Elkészítés:

A sütőtököt megtisztítjuk, kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. Ezután tepsibe tesszük, olívaolajat öntünk rá, a zsályalevelek kétharmadát rátépkedjük, rászórjuk a felkarikázott póréhagymát, végül sózzuk és borsozzuk. Kb. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. 

A megsült tök ⅓-át félretesszük, a többit pedig egy késes aprítóba kanalazzuk a póréhagymával, majd hozzáadjuk az ecetet és a parmezánt. Krémesre pürésítjük. Ha ezzel elkészültünk, egy kisebb lábasba tesszük, majd hozzáöntjük a zöldségleves alapot és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, aztán kis lángon 10 percig főzzük.

A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hozzáöntjük a sütőtökös mártáshoz. A tetejére sült tökkockákat, kevés borsot és a maradék zsályaleveleket szórjuk.

3. Mogyorós-sütőtökös muffin

sütőtök

Hozzávalók:

  • 1,3 dl olaj
  • 25 dkg reszelt sütőtök
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg darált mogyoró 
  • 21 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • fél tk fahéj és porcukor

Elkészítés:

A ledarált mogyorót megpirítjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével és az olajjal, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Ezután beledolgozzuk a lereszelt tököt és a darált mogyorót is. 

A lisztet kis adagokban a tökös masszába szórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan a muffin tésztába keverjük.

Kikenjük egy kevés olvasztott vajjal a muffin formákat, és beletesszük a masszát. Végül 185 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk az őszi finomságokhoz!

Ha kihívás minden napra olyan új menüt kitalálni, ami elnyeri a család tetszését, csak inspirálódj receptgyűjteményünkből!>>> https://praktikushaziasszonyok.hu/category/receptek/

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …