Főoldal / Házi Praktikák ! / Lepereg a festék a falaidról? Tudjuk mi lehet az oka!

Lepereg a festék a falaidról? Tudjuk mi lehet az oka!

Merő rémálom, mikor a frissen festett falról elkezd szépen leperegni a festék. Persze, sokszor nem is kell, hogy újonnan legyen kifestve a fal, a festék akkor is pereghet, és az bizony ugyanilyen bosszantó, nem igaz?

A festék sajnálatos lepergésének több oka is lehet, de a leggyakoribb a vizes, vagyis a nem megfelelően szellőző fal.

Tévhitek árnyékában

Sokan élnek abban a tévhitben, hogyha nincs szemmel látható jele a fal vizesedésének – mint például a penészfoltok -, akkor nincs is ott semmi baj. Pedig ez sajnos nem igaz. Ugyanis a vizesedésnek nem feltétlenül jele és következménye a penész. Sokszor már csak utóbb jelennek meg ezek a “jelek” a falon, és sokszor már nagy a baj, mikor észrevesszük őket.

De mikor pereg a festék, akkor legyünk résen, mert az bizony már figyelmeztet minket is, hogy baj van.

A legtragikusabb az benne, hogy ilyenkor már nem lesz elég újrafesteni, vagy újravakolni a falakat, hanem ún. vízszigetelésre lesz szükség.

 

Hagyatkozz az orrodra

A szigetelés hiányában, a kívülről érkező vizesedést onnan is felismerheted, hogy van egy jellemző illata. Ugyanis, ha  festék lepergése a nyílászárókhoz és a padlóhoz közel történik, akkor salétromosodik, és ennek van egyfajta dohos, állott szaga, ami bizony eléggé orrfacsaró tud lenni.

 

Támad a penész, a szomszéd a ludas?

Ha egy adott helyiségnek rossz a szellőzése, nincs ablaka sem, tehát nagyon magas a páratartalma, sajnos a fal vizesedése, a festék lepergése és a penész támadása akkor is jelentkezhet. Különösen veszélyes terület ilyen értelemben a fürdőszoba, a konyha és a pince. Sőt, sokszor nem is nálunk, a mi a lakásunkban van a baj.

Ha te is társasházban élsz, és ilyen “tüneteket” tapasztalsz, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szomszédban felgyülemlett pára

éppen nálad csapódik le, és okoz károkat.

Vesd be a páramentesítőt!

Ilyen helyzetben mindenképp érdemes bevetned a Bolaseca páramentesítő terméket, amit éppen a pára összegyűjtésére terveztek. A vásárlás előtt alaposan gondold át, hány szobába kellene páramentesítőt elhelyezned. Ehhez vedd figyelembe a szoba nagyságát is, ugyanis hatékonyan csak a megfelelő számú készülékkel tudod felvenni a harcot a párás helyiségekben.

Nézd meg ezt is!

Így kezeld a kellemetlen lábizzadást!

Míg télen a zárt, nehezen szellőző cipők, úgy nyáron a meleg idő és a nyitott …