Főoldal / Házi Praktikák ! / Honnan ered a pára? mindig is volt?
dvrcan@yahoo.com

Honnan ered a pára? mindig is volt?

A pára, mint lakótárs

Honnan jön a pára?

Bizonyára te is tapasztaltad már a lakás, a kocsi, vagy a szemüveged párásodását. De mi is a pára, és mégis honnan jön? Számos tudományos megfogalmazását, leírását olvashatod, azonban legegyszerűbben azt mondanám, a pára a levegőben eloszló nedvesség. Sok helyen – elég sejtelmesen -, finom ködnek is nevezik.

De a lényeg lényege, hogy a levegőben szétáradó kicsi, apró vízcseppeket hívjuk párának, amik a helyiségekben, a szobákban kitöltik a teret, tulajdonképpen belakják a házat, kicsit olyanok, mint a lakótársak.

Vigyázat, lecsapódás!

Amikor ezeknek a nedves cseppeknek szűk lesz a tér, a páratartalom megnövekszik melletted, akkor bizony fogják magukat is neki, azaz kicsapódnak a lakás falaira és ablakaira, főként a hidegebb területekre.

Vagyis. amit te észreveszel, az tulajdonképpen már maga a páralecsapódás.

 

Barát vagy ellenség?

Normál mennyiségben barát, ugyanis ha a belélegzett levegő párában gazdag, az jótékony hatású is lehet. Elég népszerű a párával dúsított levegő, mint terápiás alkalmazás.

Ha a lakásodban a helyiségek páratartalma átlagosan 40-60% között van, akkor nincs okod az aggodalomra.

Míg nagy, vagy éppen túl kicsi mennyiségben ellenséged lehet a pára.

 

Amennyiben alacsony, akkor a száraz légutak tudnak problémát okozni. Ha viszont magas egy szoba páratartalma, az elég szembetűnő tud lenni. Otthon te is tapasztaltad már, hogy hajnalra, reggelre a nedvességtől túlcsordulnak az ablakok? Ez még a jobbik eset, bár itt is érdemes bevetni a Boleseca páramentesítőt, ami nagy segítségedre tud lenni, hogy csökkentsd a pára tartalmát.

Nagyon magas páratartalomra utal, ha már a bútorok, szekrények és ágyak mögötti falakról is gyöngyöző vízcseppek folynak le. Ez bizony penészhez, gombásodhoz is vezethet, és sajnos egészségügyi problémákat is okozhat, mint például allergiás tünetek, vagy kiütések, amikre érdemes odafigyelned, és orvoshoz fordulni vele!

Nézd meg ezt is!

Baktérium-veszély az autódban

Gondoltad volna, hogy az autód egy elsőszámú veszélyforrás a baktériumok tekintetében? Ugyanis több baktérium fordulhat …